Decizie importantă a Curții Europene de Justiție. Ce implicații va avea pentru România

02 Iul 2015
Decizie importantă a Curții Europene de Justiție. Ce implicații va avea pentru România
Într-un verdict de principiu privind adâncirea râului Weser din Germania, Curtea Europeană de Justiție se poziționează de partea protecției răurilor. “Proiectele de amenajare care duc la diminuarea calității apei trebuie în principiu interzise” , se arată în verdictul amintit.

Conform mai multor publicații germane, printre care și revista Stern, judecătorii și-au motivat decizia prin directivele UE privind protecția apelor. “Proiecte care afectează în mod negativ calitatea apelor sunt permise doar în cazuri excepționale, dar trebuie să fie de interes public ieșit din comun și să respecte normele de protecția mediului”.

Procesul a fost inițiat de Liga pentru Protecția Mediului și a Naturii din Germania (BUND) care s-a împotrivit adâncirii râului Weser cu 13,6 metri. Utilitatea proiectului a fost motivată prin faptul că râul iese adesea din matcă și inundă pajiști, punând astfel în pericol existența unor specii de pești și păsări. Tribunalul Național de Contencios Administrativ a decis să solicite părerea judecătorilor de la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg.

“Judecătorii au decis că directiva UE obligă statele membre să nu avizeze proiecte care dăunează râurilor și lacurilor și pun în pericol starea lor funcțională. Pentru interzicerea proiectului este suficient să nu fie îndeplinită o singură componentă de calitate, cum ar fi afectarea florei și faunei râului sau diminuarea conținutului de oxigen”, notează Stern. Directiva UE prevede și o îmbunătățire a situației până în 2020.

 

Consecințe pentru țările membre

 

Sentința Curții Europene de Justiție se va răsfrânge și asupra mai multor proiecte din țările membre UE, inclusiv cele care vizează lucrările de amenajare pe partea românească a Dunării.

Direct vizat de această decizie, Dragoș Păncescu, în calitate de consilier județean Wesermarsch și membru în conducerea partidului Die Grunen din Wesermarsch, fost candidat la alegerile parlamentare din 2013, a salutat decizia de la Luxemburg și a comentat pentru mariustuca.ro implicațiile pe care le va avea acest verdict asupra României.

“Sentința este per total un progres pentru protecția apelor, nu doar pentru râurile Weser și Elba din Germania, ci și pentru cele din întreaga Europă. Prin acest verdict, Curtea Supremă de Justiție din UE fundamentează protecția naturii ca fiind un bun de mare preț în Europa. Nu doar pentru Germania, ci și pentru România și Bulgaria, decizia va avea consecințe.

Mai multe proiecte pentru ridicarea de baraje și adâncire pe Dunăre vor trebui sistate imediat din punct de vedere legal. Sper că organele competente din România și Bulgaria au auzit de acest verdict și vor acționa ca atare. Prin stoparea imediată a proiectelor și protejarea Dunării, România ar putea reprezenta un exemplu pentru sud-estul Europei”, ne-a declarat Dragos Pancescu.

Păncescu este un exemplu pentru românii care nu doar reușesc profesional în Occident, ci și decid să facă un pas în plus, către politică, unde au posibilitatea de a se lupta pentru alții, nu doar pentru ei.

S-a născut la București, în noiembrie 1967, unde a studiat și și-a făcut pregătirea profesională în domeniul comercial de import-export.

Trăiește în Germania, în orașul Brake, are un birou de consultanță și cursuri IT, este purtător de cuvânt al organizației regionale, viceprimar și consilier regional din partea Verzilor BÜNDNIS 90 / DIE GRÜNEN.



 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră