Curtea Constituțională a decis că abrogarea pensiilor speciale este neconstituţională

06 Mai 2020 | scris de A.V.
Curtea Constituțională a decis că abrogarea pensiilor speciale este neconstituţională

Judecătorii Curții Constituționale a României au decis, miercuri, că legea privind abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională. Curtea a fost sesizată în acest sens de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Curtea Constituţională a admis miercuri sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale, cu excepţia celor din Armată şi Ministerul de Interne.

Legea pentru abrogarea pensiilor speciale, inclusiv a magistraţilor, a fost votată de Camera Deputaţilor în sesiune extraordinară la începutul anului. Legea a fost adoptată cu 247 de voturi „pentru” şi 21 de abţineri.

Premierul Ludovic Orban a reacționat și a declarat că, prin această decizie, Curtea Constituţională a arătat că "nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare": "Prin această decizie, Curtea Constituţională a arătat că nu vrea să existe dreptate în sistemul de pensionare, că urmăreşte să menţină un sistem privilegiat de calcul al pensiilor pentru categorii care de-a lungul timpului au beneficiat de diferite legi speciale care au permis un calcul al pensiei diferit de calculul pensiilor pe baza principiului contributivităţii."

Orban a mai spus că judecătorii Curţii Constituţionale sunt "în vădit conflict de interese" pe acest subiect, întrucât "ei inşişi sunt beneficiari ai pensiilor speciale".

Curtea Constituțională a României susține că legea privind abrogarea pensiilor speciale are un caracter „profund eterogen”, vizând statute profesionale diferite, și că actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare.

Într-un comunicat remis presei miercuri, CCR a anunțat că judecătorii au admis, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate şi au constatat că Legea privind abrogarea pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său.

Potrivit judecătorilor, legea are un caracter profund eterogen.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră