Cum ne penetrează conștiinţele, pervers și repetat, violul de la Vaslui

14 Aug 2015
Cum ne penetrează conștiinţele, pervers și repetat, violul de la Vaslui
Dintr-un caz serios și dramatic, violul de la Vaslui s-a transformat într-un subiect de circ, aducător de rating. E exploatat deopotrivă de politicienii populiști și de jurnaliștii fără po. Ambele categorii demonstrează același dispreţ faţă de lege, invocând-o, așa cum credincioșii cheamă ploaia după ce au tăiat pădurile.

Violul de la Vaslui s-a trasformat, dintr-o afacere judiciară amestecată cu drama personală a unor familii, într-o campanie de marketing. Sexul vinde, mai ales dacă e murdar și în grup. Iluzia oamenilor, că pot deveni o forţă civică și că, astfel, pot schimba lumea în bine, vinde și ea. Povestea victimei vinde, Măruţă știe foarte bine asta. Amănuntele picante, virginitatea unuia dintre tinerii acuzaţi de viol, detaliile din viaţa familiilor, reacţia comunităţii locale, provocată de cohortele de jurnaliști, plimbarea zilnică a acuzaţilor pe uliteţe satului, într-o expunere publică demnă de evul mediu, toate vând și ele. Presa știe asta și simte întotdeauna un subiect cu potenţial. Ȋl stoarce până la ultima lui umoare, până când ţi se ia și ţi se apleacă.

Ȋn noaptea de sâmbătă spre duminică, o femeie de 40 de ani a fost tâlhărită, bătută și violată în centrul orașului Deva. Ȋn mijlocul unei civilizaţii indignate, până-n ultima ei celulă, de atrocitatea violului de la Vaslui. Ieri, femeia din Deva a murit la spital. Nu mai poate face declaraţii, prin urmare cazul ei nu se califică pentru vreo știre tv. Ȋn plus, victima era o persoană fără adăpost, deci, și dacă ar fi supravieţuit, n-avea nici telegenie, nici poveste. Iar agresorii ei sunt trei adolescenţi: unul are 15 ani, ceilalţi doi – 14 ani. Simţiţi aceeeași indignare ca la Vaslui? Vreun pic de milă? O ușoară cădere pe gânduri? Uite, și de aceea n-o să vedeţi acest subiect la știri. Pentru că știrile tv n-au rolul de a îngândura și în niciun caz nu trebuie să te împingă să gândești. Doar pentru asta există invitaţii din studio, care gândesc în locul telespectatorilor! Ştirile tv îţi dau concluziile gata digerate, ca unui pui de vrabie care stă cu ciocul deschis în faţa televizorului, te direcţionează subliminal și-ţi lasă creierul la fel de blanc ca la începutul zilei.

Penetrarea cu pseudo-informaţii a unor conștiinţe anesteziate e tot o formă de viol. Cu perversiuni, în formă continuată. Selectarea știrilor, după criterii de marketing - asta vinde, asta n-are, asta e câștigătoare -, este nu doar o formă de manipulare, ci și un mod de a minţi. Prin omisiune și ignorând principiile jurnalismului. Iar îndârjirea cu care politicienii se agaţă acum de violul de la Vaslui, ca niște hiene care au descoperit un stârv în jungla presei, ne arată adevărata lor faţă. De indivizi ce s-au ratat ca oameni, prefăcându-se, meschin, că  legile strâmbe, care prevăd pedepse mici pentru violatori și pedofili și permit eliberarea acestora din arest preventiv, n-au fost votate de ei în Partament...

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră