Cum își amenința angajații patronul de la Chocolat

13 Noi 2015
Cum își amenința angajații patronul de la Chocolat
Procurorii DIICOT cer arestarea patronului Chocolat, Tudor Constantinescu, și a încă trei complici de-ai săi, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Anchetatorii spun că grupul lui Constantinescu a folosit, timp de 8 ani, un soft care permitea o contabilitate dublă - una reală, în care apăreau veniturile adevărate, și una fictivă, cu venituri diminuate și cheltuieli majorate. Așadar, impozitul era mai mic, și câştigul mai mare.

În plus, pentru patronul Chocolat, procurorii au reținut că ar fi distrus mare parte dintre probe și a încercat să influențeze martorii din anchetă și să le inducă angajaților ideea că beneficiază de sprijin înalt.

Practic, în cadrul ședințelor, Constantinescu își amenința angajații că le va face rău în cazul în care trădează firma.

“Distrugeți firma, vorbiți urât despre firmă sau despre orice altceva!!!..Și vă garantez că pot să fac foarte mult rău, nu în Bucuresti, în România!!! Sunt un factor de opinie important, cunosc pe toată lumea din Bucuresti, și foarte multă lume din țara asta mă cunoaște. Este suficient de un telefon...iar cuvântul meu împotriva cuvântului vostru este mult mai important...asta vă asigur!”

De asemenea, Tudor Constantinescu își punea managerii și casierele să strângă banii din casele duble. Iată un SMS trimis de el către una dintre contabile, care, mai departe, vorbea cu ceilalți angajați: „Mihaela, vezi că au început controalele rău de tot de la ANAF...te rog să ai grijă să fii ok permanent, mai ales cu casa!!!...să-i spui și lui xxxx ... te pup!”

 

MIHAI : „- O să sun şi la ATENEU. ”

MIHAELA: „- Păi… ”

MIHAI : „- Vreţi să mergem pe verde până la noapte…”

MIHAELA: „- Păi, da. ”

MIHAI : „- …de-acum încolo? ”

MIHAELA: „- Da. Da. Adică atenţia… ”

MIHAI : „- Da, suntem, vă daţi seama!”

MIHAELA: „- …maximă. Da, da, da. ”

 

De asemenea, spun procurorii, Constantinescu primește datele privind vânzările, fiind informat în mod constant.

 

“În data de 01.03.2015 la ora 22:25:58, Tudor Constantinescu, având nr. de telefon …… primeste un mesaj de la postul telefonic cu următorul continut:

28.02.2015_Total : 4229.53_Numerar : 3368.02_Card: 861.51_Cheltuieli : 6_Bani predati : 3362

 

În data de 12.03.2015la ora22:43:16, la postul telefonic nr. (Tudor Constantinescu) se primește un mesaj de la postul telefonic cu următorul conținut:

Total : 1503.16_Numerar : 1367.46_Card : 135.70_Bani predati : 1367.46_”


Vânzările extra, susțin anchetatorii, erau cele nefiscalizate.

 

MIHAELA: „- …mult, dar recuperăm. De exemplu, ce pot să vă spun e că la nivel de vânzări extra am avut target 25.000 – ştiţi că am pus noi să vindem 100.000; am depăşit de mult la vânzările extra. Vorbim de vânzările…”

THEO : „- Da. da, da, da, da, da. Am înţeles. Am înţeles. ”

MIHAELA: „- Şi o să recuperăm de-aici. ”

THEO : „- Okay. ”


Procurorii mai spun că programul informatic instalat pe monitor era special adaptat pentru modificarea datelor de pe notele de plată. Ștergerea datelor se făcea exclusiv pentru ”roșu”, inculpații audiați în cauză arătând foarte clar că era vorba de vânzările nefiscalizate. Fără acest soft, pasul următor, respectiv emiterea unui bon fiscal cu valori diminuate, nu era posibil.

Până acum, din registrele și evidențele recuperate, prejudiciul adus statului ar fi de jumătate de milion de euro, dar anchetatorii apreciază că acesta ar fi mult mai mare, având în vedere că softul a fost folosit timp de 8 ani, în mai multe firme ale grupului.

Patronul lanțului de cafenele și restaurante "Chocolat", Tudor Constantinescu, a fost reţinut, în această dimineață, de procurorii DIICOT. El este acuzat că este coordonatorul unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani. În același dosar, au mai fost reținuți Cristian Cucona și Mihail Moroșan, asociați și administratori ai SC Solutions Center SRL Constanța, iar alte cinci persoane sunt cercetate sub control judiciar.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră