Cum este apărat polițistul implicat în accidentul de motocicletă de la Mănăstirea. Tânărul mort mai avea în "palmares" o căzătură serioasă, luată în urmă cu un an

25 Aug 2015
Cum este apărat polițistul implicat în accidentul de motocicletă de la Mănăstirea. Tânărul mort mai avea în
La 5 august, in comuna Manastirea din judetul Calarasi, Cristian Paun - Cojoc, in varsta de 22 de ani, gonea ca un nebun pe DN 31, Oltenita – Calarasi. La intrarea in localitate, in dreptul unei statii de alimentare cu carburanti, tanarul care nu detinea permis de conducere s-a izbit de o autospeciala de politie aflata pe mijlocul drumului, perpendicular pe sensul de mers, si condusa de agentul Daniel Stoica – Gargara, de la Sectia 2 Politie Rurala Oltenita. La o saptamana de la teribilul accident, motociclistul a murit la un spital din Capitala.

De atunci, comuna Manastirea a inceput sa semene cu un Baltimore romanesc. E incredibil cum intr-o comunitate atat de mica au fost si unii care s-au bucurat de moartea unui om. Medicul Sava Petrecic a declarat in exclusivitate pentru www.mariustuca.ro: “Motociclistul putea evita masina, dar nu a cautat altceva decat sa-l omoare pe politist. Pe acolo era spatiu pentru inca doua motociclete sa treaca”. Acesta a explicat ca in urma cu un an de zile a facut o reclamatie la politie pentru ca un motociclist tulbura linista publica in satul din Lunca Dunarii plimbandu-se in miezul noptii cu motorul turat la maximum. Pentru pozitia sa, mediul din comuna Manastirea nu a ramas nepedepsit de comunitatea locala. Cu o zi inaintea de inmormantarea lui Cristian Paun, si-a gasit automobilul, o frumusete de Lexus, vandalizat. Evident, arata cu degetul catre tabara mortului. “M-a amenintat fratele celui care a murit. Chiar daca este clasa a opta, este un vlajgan in stare de orice. Sunt sigur ca el are legatura cu ceea ce s-a intamplat cu masina mea. Pentru mine nu este nici o paguba. Am CASCO. Dar el o sa plateasca pentru ceea ce a facut”, spune medical Sava Petrecic.

Mario Paun se pregateste sa inceapa clasa a 9-a. Este inca in stare de soc dupa ce si-a pierdut fratele mai mare. Parintii sai sufera in continuare si arata cu degetul catre agentul Daniel Stoica – Gargara. Le este alaturi o ruda foarte apropiata, Nicu Ganciu, fost ofiter de politie in IPJ Ialomita si IPJ Calarasi. Sare imediat in apararea lui Mario. “Doctorul si-a luat-o pentru ca nu a vrut sa-i acorde primul ajutor baiatului care a murit. A fost sunat si a zis ca baiatul a primit ceea ce trebuia. Atunci, i s-a spus ca si el o sa primeasca ceea ce trebuie. Probabil ca asta a meritat de la lumea din sat, sa i se sparga geamul de la masina. In seara in care a fost vandalizata masina doctorului, Mario a stat cu noi la priveghi”.

Apropiatii lui Cristian Paun sunt deranjati de faptul ca pana acum nici macar nu au inceput audierile in acest caz. Surse apropiate anchetei afirma ca se va “merge” pe culpa comuna. Lucru corect, din moment ce ambele parti implicate in accident sunt vinovate. Motociclistul a gresit pentru ca a condus fara permis si avea o viteza excesiv de mare, dar a platit mult prea scump pentru greselile sale. Ramane de vazut daca si politistul Daniel Stoica – Gargara va fi pedepsit pentru ca a pus masina pe mijlocul strazii, desi in Codul Rutier se spune foarte clar ca un agent de circulatie poate opri un vehicul doar cu un baston reflectorizant sau cu un dispozitiv de culoare rosie.

Supararea localnicilor din comuna Manastirea este uriasa, iar printre cei care sunt de acord cu satenii se afla inclusiv primarul Marian Iancu si viceprimarul Bogdan Gingasu. In zilele urmatoare in localitatea calaraseana va avea loc un miting de protest vis-à-vis de modul foarte anevoios in care se desfasoara ancheta si de faptul ca agentul de politie implicat in accident nu doar ca nu a fost retinut dupa cele intamplate, dar nici macar nu a fost suspendat din functie. Reactia oamenilor este absolut fireasca din moment ce un tanar si-a pierdut viata.

Nici tabara politistului Daniel Stoica – Gargara nu sta degeaba. Apropiatii agentului implicat in accident incearca sa ofere argumente prin care sa dovedeasca nevinovatia prietenului lor. Acesta este un gest de camaraderie demn de toata stima. Prietenii adevarati trebuie sa fie alaturi de tine nu atunci cand ti-e bine, ci in momentele grele ale vietii. Romania este o tara libera, fiecare este liber sa-si exprime punctul de vedere, dar fara a leza pe cineva. Traim intr-un stat democratic, nu intr-un stat militienesc. Suntem insa nu doar o tara libera, ci si una in care un politist trage masina pe mijlocul strazii, perpendicular pe axul drumului, contrar Codului Rutier. A facut asta un om al legii, unul dintre cei care trebuie sa vegheze la siguranta si linistea noastra.

Elena Carciog este sora lui Daniel Stoica si isi exprima sprijinul fata de politist in postarile sale de pe Facebook. “Dragi prieteni de pe Facebook, va invit sa faceți un exercițiu de imaginație: Un polițist este în timpul serviciului, vede un infractor înarmat cu un cuțit, îl somează (asezandu-se în față și nu în lateral, cum era procedura) sa se oprească, infractorul fuge, se împiedică de polițist, cade și se rănește grav cu propriul cuțit, intra în coma și după o săptămână moare. Rudele și prietenii decedatului îl acuza de crima pe polițist. Acesta este denigrat la mai multe posturi tv. Familia politistului primește amenintari... Va rog sa va spuneți părerea! Este normală aceasta situație??? Cum ar trebui să procedeze comunitatea, poliția, mass-media în acest caz???”. Mai departe, in urma acestor randuri, au curs zeci de comentarii, multe dintre ele in apararea politistului.

Cateva lucruri sunt insa deplasate. O motocicleta nu este o un cutit, chiar daca in ambele cazuri, pentru a le utliza in spatiul public, oricine are nevoie de un anumit permis. Un vehicul nu este niciodata o arma. Mai mult, din imaginile surprinse de camera video de la benzinarie, nu reiese ca politistul l-ar fi somat pe motociclist sa opreasca. Subiectivismul firesc al postarii este demonstrat de faptul ca greseala lui Daniel Stoica este trecuta intre paranteze, ca si cum nu ar fi importanta.

Vina pentru cele petrecute la Manastirea nu apartine numai unei singure persoane. Sunt acum multi viteji pe Facebook care se recomanda prieteni cu Cristian Paun – Cojoc. Toti si-au pus negru la fotografia de profil, in semn de doliu. Insa aproape nici unul dintre acestia nu a avut grija sa-i spuna motociclistului fara permis ca isi pune viata in pericol conducand ca un nebun. S-au multumit sa asiste la un spectacol de-a soarecele si pisica intre cel pe care acum il amintesc ca fiindu-le prieten si politistul care a tras masina pe mijlocul strazii in incercarea sa de a-l opri. Cristian Paun nu era un as in motociclism. “In urma cu un an de zile, chiar in centrul comunei Manastirea, a cazut cu motocicleta. A gresit vitezele si a dat in treapta inferioara. Motocicleta s-a ridicat intr-o roata. A fost julit din cap pana in picioare. Casa mea i-a fost spital, iar eu i-am fost doctor. Atunci mi-a zis ca nu se mai urca curand pe motor”, povesteste acum Ovidiu Tufcea, unul dintre prietenii cu care Cojoc se distra pe doua roti. Acesta a explicat de ce amicul sau nu a dorit sa-si vanda motocicleta. “Si-a scos motorul la vanzare, cerea 1.400 de euro pe el, dar nici asa nu dorea sa-l dea. Avea o iubita intr-un sat vecin, la Sultana, si ii era urat sa apeleze tot timpul la cineva ca sa-l duca pana acolo”.

Citiți și
Instanța a lăsat în LIBERTATE trei VIOLATORI. Detalii cutremurătoare despre CHINUL la care și-au supus victima

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră