Cu drogurile la chiloţi şi cocaina printre banane. TOPUL celor mai inedite ascunzători ale traficanţilor

27 Iun 2015
Cu drogurile la chiloţi şi cocaina printre banane. TOPUL celor mai inedite ascunzători ale traficanţilor
Droguri ascunse în şosete, în mobilă, în cauciucuri de maşină, în făină, în halva, dar şi în... lenjerie intimă. Inventivitatea infractorilor, nu doar cei de pe meleagurile noastre, ci şi de prin alte ţări, depăşeşte uneori orice imaginaţie şi îi lasă mască chiar şi pe poliţiştii care descoperă astfel de cazuri. Pentru a fi cât mai feriţi de ochii anchetatorilor, de multe ori  „ascunzătorile“ infractorilor  sunt undeva la limita dintre tragic și amuzament. În realitate, miza traficanţilor de droguri este una foarte mare, aceştia căutând prin orice mijloace să-şi introducă „marfa“ pe piaţa neagră.  

Peste 320 de kg de droguri confiscate de poliţişti 

În primele cinci luni ale acestui an, Poliția Română a ridicat în vederea confiscării peste 320 de kg. de droguri de risc și mare risc, peste 7.500 de comprimate și 500 de kg. pre-precursori. n perioada analizată, au fost trimise în judecată 1.462 de persoane fizice și juridice, pentru săvârşirea a 3.407 infracţiuni, dintre care 714 persoane au fost reţinute sau arestate.  De asemenea, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 325,35 de kg. de droguri, dintre care 229,88 de kg. de droguri de mare risc și 95,47 de kg. de droguri de risc, 7.580 de comprimate și 500 de kg. pre-precursori. 

Fenomenul traficului de droguri este caracterizat de o diversificare a categoriilor de droguri nou introduse pe piaţă, prin apariţia noilor substanţe psihoactive.  România este o ţară de tranzit pentru majoritatea tipurilor de droguri, în cantităţi reduse, în special pentru heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis şi droguri sintetice.  Traficul de heroină pe teritoriul României manifestă o constantă relativă de-a lungul timpului determinată de poziţia geografică a ţării noastre pe traseul Rutei Balcanice, folosit de grupările criminale pentru transportul heroinei de la locurile de producere a acesteia în Afganistan până la pieţele de desfacere din Europa Centrală şi de Vest, în special Olanda şi Marea Britanie. Totodată, România rămâne o rută alternativă utilizată de reţelele infracţionale organizate pentru introducerea în Europa, a cocainei ce provine din America de Sud.

15 kg de cocaină transportată de „cărăuşi“ în stomac


Zilele trecute, procurorii DIICOT au trimis în judecată cinci persoane, membre ale unui grup infracțional care au transportat aproape 15 kg de cocaină cu ajutorul unor cărăuși care ingerau marfa, cu o valoare de piață de circa 1,5 milioane de euro, și 7 kg canabis, cu o valoare de piață de 70.000 - 84.000 euro.

Transportatorii drogurilor („cărăuşii”) erau recrutaţi în general din zonele rurale, din rândul tinerilor fără venituri şi cu educaţie precară. Aceştia erau conduşi în Amsterdam – Olanda, unde erau puşi în legătură cu inculpata Sandu Alina, rezidentă în Olanda, ce are o relaţie de concubinaj cu un cetăţean de culoare, posibil de origine nigeriană, ce se recomanda cu pseudonimul de „Emma Boema”.Făptuitorul cunoscut doar sub pseudonimul de „Emma Boema” şi inculpata Sandu Alina îi instruiau pe „cărăuşi” cu privire la ingerarea capsulelor cu cocaină, cantităţi ce variau între 500 şi 1.000 de grame, modul de comunicare cu ei şi destinatarul drogurilor, precum şi traseul de urmat. Aceştia primeau sume mici de bani pentru cheltuieli personale, urmând ca la finalizarea operaţiunii să primească aproximativ 10 - 20 de euro/capsulă de cocaină transportată.În urma investigaţiilor, au fost identificaţi inculpaţii Rătunzeanu Vasilică, Dobriţa Marian, Andrei Marius, din judeţul Brăila, precum şi inculpata Bîrsan Bianca Gabriela, din municipiul Bucureşti, care în perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2015 au efectuat mai multe transporturi de droguri în Europa pe relaţia Olanda- Anglia, Olanda-Cipru, Olanda-Franţa, Olanda-Spania şi Olanda-România.


70 de kg de cocaină-neagră ascunsă în mobilă

În aprilie 2015, DIICOT a descoperit o captură -record de „cocaină neagră”, tratată special pentru a nu fi detectată de câinii specializaţi, la Timişoara. Aproximativ 70 de kilograme de droguri, ascunse în piese de mobilier, au fost descoperite de către procurorii DIICOT, ajutaţi de colegii lor din Germania. Cocaina urma să ajungă în Spania. Suspecții prinşi în România cu transportul de cocaină neagră au fost reţinuţi şi urmează să fie trimişi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru acuzaţia de trafic internaţional de droguri de mare risc.Dacă vor fi găsiţi vinovaţi ei riscă să stea chiar şi 20 de ani după gratii.
Un columbian, un venezuelean şi o româncă au reuşit să introducă în România cele 70 de kilograme de cocaină neagră. Cantitatea impresionantă de droguri a fost ascunsă în pereţii falşi ai unor piese de mobilier.Marfa a fost transportată cu vaporul din Ecuador şi până în portul din Hamburg, din Germania. De acolo, traficaţii au decis să urce mobila ticsită cu droguri într-un avion cargo cu destinaţia Otopeni. Din Bucureşti, cocaina a fost încărcată într-un camion şi transportată până la Timişoara. De acolo, urma să fie scoasă din ţară şi dusă în Spania.

Cocaină... în barele maşinii


În februarie 2012, trei bărbați din Arad au fost depistați la PTF Nădlac, în timp ce încercau să introducă în țară 1,5 kilograme de cocaină pură, în valoare de 150.000 euro. Aceștia urmează să fie propuși pentru arestare, fiind acuzați de trafic internațional de droguri. Cei trei tineri, cu vârste cuprinse între 28 și 31 de ani, au încercat să treacă granița prin vama Nădlac, cu un autoturism Volkswagen Passat. Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii de la Crimă Organizată avea însă deja informații despre cei trei, așa că au cerut imediat ridicarea mașinii și transportarea autovehicolului la un service auto. Aici oamenii legii au început percheziția. Nu mică le-a fost însă surpriza când, într-una din barele autoturismului, într-un locaș special amenajat, au găsit 1,5 kilograme de cocaină pură, evaluată la aproximativ 150.000 de euro. Drogurile de mare risc proveneau din Italia şi erau destinate comercializării pe raza municipiului Arad. Cei trei arădeni, care se pare că fac parte din lumea interlopă arădeană, au fost reţinuţi de procurori și vor fi prezentaţi magistraţilor cu propunere de arestare pentru trafic internațional de droguri.

Trei „călugăriţe“ prinse cu droguri... la picioare

Cazurile din ţara noastră nu sunt însă singulare. Şi traficanţii de droguri din alte state par sî stea bine la capitolul imaginaţie, atunci când vine vorba să-şi protejeze „marfa“ de ochii anchetatatorilor. În mai 2013, trei femei, deghizate în călugăriţe, au fost arestate în incinta aeroportului de pe insula San Andres (Caraibe), în timp ce încercau să treacă frontiera cu peste două kilograme de cocaină, relatează mirror.co.uk. Femeile, care veneau din Columbia, au ales această vestimentație sperând că poliţiştii vor fi mai indulgenţi cu nişte "călugăriţe neprihănite". Pachetele cu stupefiante erau prinse cu bandă adezivă de picioarele femeilor. Cele trei false călugăriţe au fost arestate şi acuzate de trafic de droguri de mare risc.

Droguri în ... lenjerie intimă

În martie 2010, o româncă, în vârstă de 30 de ani, a fost arestată pe aeroportul din Roma, după ce autorităţile vamale au descoperit că transporta un kilogram de cocaină pură în lenjerie intimă, ea devenind suspectă pentru că avea doar un bagaj de mână, deşi venea din America Latină, după cum relata atunci hotnews.ro. Poliţiştii au devenit suspicioşi când au observat că tânăra avea doar un bagaj de mână. „Menţinând sub atenţie deosebită zborurile din America Latină, am observat că tânăra nu avea bagaje. Câinii au identificat drogurile, pe care fata le-a ascuns în sutien şi într-un fel de slip“, potrivit anchetatorilor.

Cocaină ascunsă printre banane

În mai 2015, presa germană relata despre captura a 386 de kilograme de cocaină găsită în 14 magazine din Berlin ale centrului comercial Aldi.este cea mai mare captură de droguri efectuată până acum în capitala Germaniei.Potrivit anchetatorilor, cocaina era ambalată în pungi negre de plastic de câte un kilogram ascunse printre banane.

Droguri, în șosete şi în halva 


Un bărbat care intra în ţară, anul trecut, din Republica Moldova, cu un microbuz, a fost prins cu droguri în șosete, în Vama Albiţa. La punctul de frontieră Vama Veche, polițiștii au descoperit, într-un colet cu dulciuri, trei kilograme de opium, ascunse sub un strat de halva. Inventivitatea traficanților a mers până în a ascunde în cârjele și cadrul mobil ale unui pensionar 800 de grame de cocaină, în valoare de 35.000 de euro.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră