Rezultatul controalelor Ministerului Mediului la Holzindustrie Schweighofer, trimise la Parchet

30 Iul 2015
Rezultatul controalelor Ministerului Mediului la Holzindustrie Schweighofer, trimise la Parchet
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunţat  astăzi că a trimis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni. 

Conform unui comunicat al ministerului Mediului,  în urma apariției în presă a mai multor articole care vizează posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 07.05.2015 — 12.06. 2015, un amplu control atât la SC Holzindustrie Schweighofer SRL Sebeș, SC Holzindustrie Schweighofer SRL Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către acest operator economic.

Scopul acestui control a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora.

În urma verificării stocurilor fizice declarate și înregistrărilor contabile, ministerul precizează că s-au identificat o serie de nereguli. Există suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală, rezultat din tăieri ilegale.

De asemenea, s-au constat inadvertențe privind "modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase; recepționarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL; existența de material lemnos recepționat cu documente din care nu rezultă clar proveniența; diferențe între cantitățile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoțire și cantitățile de masă lemnoasă recepționate; raportarea în SUMAL, de către diverși agenți economici, a unor avize de însoțire fictive".

Deoarece rapoartele de control au fost transmise către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Mediului precizează că nu poate furniza alte detalii din aceste documente.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră