Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru României din cauza tăierilor ilegale de păduri

12 Feb 2020
Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru României din cauza tăierilor ilegale de păduri

Comisia Europeană a transmis că a activat, miercuri, procedura de infringement pentru țara noastră, din cauza legislației defectuoase care nu permite gestionarea și verificarea de către autoritățile române a cantităților mari de lemne tăiate ilegal din pădurile României.

„În cazul României, autoritățile naționale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare. Inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal. În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că „există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor”.

Comisia Europeană a mai constat că „unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”.

Astfel, CE a decis, miercuri, să transmită României o scrisoare de punere în întârziere. Țara noastră are „un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie”.

În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră