Medic român, umilit de Ordinul Medicilor din Franţa

14 Iul 2015
Medic român, umilit de Ordinul Medicilor din Franţa
 Comuna Damvix, Vendee (Franţa), şi cei 750 de locuitori aşteptau un nou medic ca pe Mesia, scrie TopSante. Dar entuziasmul lor s-a risipit rapid atunci când au aflat că doctoriţa de origine română a revenit ţară, imediat după ce a sosit în Franţa. Istoria medicului român este relatată în ziarul Ouest-France. Liber din decembrie, cabinetul medical al comunei aştepta un medic care să-şi înceapă activitatea în iulie. Acest proiect, costisitor, dar necesar pentru a rezolva problemele medicale ale comunităţii, a eşuat după întâlnirea medicului român cu Ordinul Medicilor din Franţa.

Adio, cu regrete!

Ouest France scrie că doctoriţa din România, care vorbeşte destul de bine limba franceză, s-a prezentat în faţa consiliului pentru înscriere.

Aici, medicul român a fost bombardat cu întrebări, dar i s-a respins cererea de înscriere în Ordinul medicilor. Motivul: „cunoştinţele pe plan medico-administrativ sunt insuficiente”, a apreciat Ordinul Medicilor. Această organizaţie i-a cerut doctoriţei din ţara noastră să facă, timp de o lună, practică pe lângă un medic generalist.

“Umilită”, doctoriţa a decis să revină în România, spre disperarea primarului comunei Damvix. În România, medicii au, în medie, un salariu de 450 de euro, în timp ce noi le asigurăm un salariu interesant de pornire în profesie, aşteptând ca ( în acest caz, n.r.) medicul să-şi formeze lista de pacienţi, regretă primarul, chestionat de ziarul Ouest-France.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, numărul medicilor din spitale a ajuns la 13.521 în 2014, faţă de 14.487 în 2013 şi 20.648 în 2010, necesarul fiind de cel puţin 26.000. Datele mai arată că, anula, în sistemul medical din ţara noastră se angajează aproximativ 3.000 de medici, dar, din păcate, părăsesc sistemul 3.500 deoarece aleg să profeseze în altă ţară, se pensionează sau au decedat.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră