#colectiv Ce se întâmplă cu EXPERTIZA care ar putea face lumină în cazul tragediei din Clubul Colectiv

14 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
#colectiv Ce se întâmplă cu EXPERTIZA care ar putea face lumină în cazul tragediei din Clubul Colectiv

 „Nu stagnează (ancheta, n.r.). S-au dispus expertize tehnice. În cazul Colectiv, la sfârșitul săptămânii trecute, a venit expertiza de la Institutul Național de Criminalistică și, conform procedurii, această expertiză a fost trimisă experților parte. Sunt părți din dosar care și-au pus experți, conform legii, și trebuie să ia la cunoștință despre rezultatele expertizei, să formuleze obiecțiuni sau să fie de acord cu ea. Este ultima etapă“, a spus Bogdan Licu, răspunzând unei întrebări puse de jurnaliști cu ocazia prezentării bilanțului Ministerului Public pe anul 2015.

Conform unei expertize tehnice întocmită de un specialist în construcții la solicitarea Parchetului General, Primăria sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcționat clubul Colectiv, în condițiile în care a fost schimbată destinația spațiului și au fost executate lucrări de amenajare fără autorizații. În expertiză se arată că nu au fost identificate dovezi că angajații administrației locale ar fi desfășurat, cel puțin în ultimii cinci ani, activități de inspecție și control în spațiul unde au funcționat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv. De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau măsuri dispuse din punct de vedere al respectării legislației nici din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, nici din partea Inspectoratului de Stat în Construcții București. În plus, numărul căilor de acces pentru spații publice aglomerate trebuia să fie minim două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar și aceasta neconformă.

 

CITIŢI ŞI: Colectiv. Ipoteza criminalistului Tudorel Butoi. De unde această viteză năucitoare a focului, de unde vine infernul dezlănţuit în zeci de secunde?

 

Institutul INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză

Institutul INSEMEX Petroşani a finalizat raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv. Directorul George Găman a declarat pentru site-ul mariustuca.ro că expertiza va fi transmisă la mijlocul săptămânii viitoare către Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică şi apoi va ajunge pe masa procurorilor. Reamintim că specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani au efectuat în laborator, o expertiză tehnică a condițiilor din clubul Colectiv, în încercarea de a determina cauzele și modul în care s-a produs incendiul din 30 octombrie. În ziua fatală, clubul Colectiv din Bucureşti a ars în doar 30 de secunde, 63 de persoane pierzându-şi viaţa în urma tragediei.

Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a declarat că documentul trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. "Acesta trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General (n.r. - Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie). Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus Găman.

 

CITIŢI ŞI: ULTIMA ORĂ. Expertiza care ar putea face lumină în cazul Colectiv, FINALIZATĂ. Va ajunge la procurori săptămâna viitoare

 

Surse din cadrul Biroului de Presă al Parchetului General a confirmat pentru site-ul mariustuca.ro că, într-adevăr a fost realizat un experiment tehnic. „Tot ce rezultă va fi înclus într-un raport, iar rezultatele vor fi folosite ca document în anchetă“, au precizat pentru site-ul nostru sursele citate. La experimentul tehnic a asistat şi un procuror. „Am dezafectat o incintă şi am recreat o porţiune semnificativă din clubul Colectiv utilizând acelaşi tip de material de burete crono- absorbant, am declanşat incendiul şi am recoltat în timpul declanşării declanşării fenomenului probe de gaze, temperaturi, imagini video, foto, urmând să le analizăm în laboratorul nostru. A fost o simulare 1 pe 1, dar nu pentru toată incinta, ci pentru cea mai reprezentativă. Vom analiza mecanismele de propagare şi gazele declanşate, temperaturile. În jur de o lună vom putea da Parchetului rezultatele“,a declarat George Artur Găman, directorul INSIMEX Petroşani pentru site-ul mariustuca.ro.

Viteza de dezvoltare a incendiului foarte rapid şi foarte intens

Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte și directorul Institutului Național de Expertize Criminalistice, instituție cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice. "În cadrul expertizei tehnice, pe care o efectuăm la solicitarea Parchetului General, am efectuat o simulare la o porțiune semnificativă din clubul Colectiv. Încercăm să reproducem evenimentul și să determinăm mecanismul de declanșare a incendiului și de propagare a acestuia, cu consecințele care au decurs de aici", a declarat directorul Găman.

 

CITIŢI ŞI: # colectiv Raportul Colectiv. Ce spun experţii despre GREŞELILE FATALE din seara tragediei din Clubul Colectiv

Potrivit acestuia, inițierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porțiune semnificativă, reprodusă la scară reală ca în clubul Colectiv. "Pe baza a ceea ce am făcut și înregistrat astăzi — analize de caz, imagini video și altele- va urma prelucrarea acestor date, care, ulterior, vor fi predate organelor de anchetă", a menționat directorul INSEMEX Petroșani. El a precizat că rezultatele vor fi prelucrate și predate anchetatorilor în cel mult o lună de zile. Acesta a precizat că nu a mai văzut în toată activitatea lui un asemenea caz, explicând faptul că se referă când să susţine acest lucru la „viteza de dezvoltare a incendiului foarte rapid şi foarte intens, menţionând că, probabil,şi concentraţiile de gaze vor fi destul de mari“.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră