Colecţia de artă care te bagă după gratii. Când "infractorul" ajunge mai celebru decât pictorul

10 Iul 2015
Colecţia de artă care te bagă după gratii. Când
În ultimele luni, nu mai puţin de un fost ministru, un om de afaceri şi un procuror DNA au fost reţinuţi în dosare diferite, dar cu aceleaşi capturi – opere de artă. Tablouri valoroase au fost găsite prin pivniţe, dulapuri, pe sub paturi sau prin sate uitate de lume. Dacă procurorul se ocupa să le vândă pe net, ministrul plănuia să îşi deschidă o galerie de artă, iar omul de afaceri asundea, prin artă, banii din retrocedările ilegale. Aşadar, toţi au în comun un lucru - o colecţie de artă care te bagă după gratii.

Ministrul cu galeria de artă în dulap

Darius Vâlcov se află în arest la domiciliu. Fostul ministru al Finanțelor a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Pe 26 martie, şase percheziţii aveau loc în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti. Procurorii căutau tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Worhol, Mihai Sârbulescu. sau Octav Băncilă. O adevărată colecţie de artă. 

De altfel, Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.

Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă.

Campionul retrocedărilor, iubitor de artă

Horia Simu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, pe 3 iulie. Acesta se numără printre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 10/2001, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Procurorii susţin că omul de afaceri este implicat în retrocedarea ilegală a unui imobil din Bucureşti, prejudiciul ridicându-se la peste 55 de milioane de euro.

Omul de afaceri s-a dovedit a fi, la rându-i, un mare iubitor de artă. Astfel, la percheziţiile făcute în locuinţa lui Simu au fost găsite 150 de tablouri, unele semnate de Corneliu Baba, Corneliu Pătraşcu şi Samuel Mutzner, precum şi ceasuri de lux şi bijuterii. Tablourile au fost predate unor instituţii specializate, pentru expertizare şi depozitare.

Procuror DNA, indermediar pe internet

Emilian Eva, care până în decembrie anul trecut a făcut parte din DNA, a ajuns acum în vizorul foştilor săi colegi.El este acuzat că s-ar fi ocupat cu vânzarea ilegală de tablouri şi obiecte de artă şi de patrimoniu şi există chiar suspiciunea că o parte dintre lucrări erau false.

Emilian Eva a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile de către DNĂ, în dosarul în care este acuzat că ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.

Potrivit documentelor de la dosar, Emilian Eva a achiziţionat, în intervalul noiembrie 2014 - aprilie 2015, de la diverse persoane fizice, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-a lăsat în custodie spre evaluare la Casa de licitaţie "ARA ART" din Bucureşti.

Dintre acestea, 16 tablouri, semnate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Constantin Piliuta, A. Popp, Oszkar Nagy, Thorma Janos, Aurel Ciupe, au fost evaluate la suma totală de 81.600 de euro. În perioada ianuarie - februarie, procurorul Emilian Eva a postat prin intermediari, spre vânzare, pe site-ul OLX (cu menţiunea "tablouri originale/expertizate") 34 de tablouri (presupus a fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ştefan Pelmus, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ştefan Popescu, Constantin Piliuta, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frentiu, Adam Bălţatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălaşa, Jean Steriadi), solicitând suma totală de 51.800 de euro.

Pe cei trei inculpaţi îi despart infracţiunile. Cu siguranţă însă, au aflat că împart aceeaşi pasiune, dar şi acelaşi regim – după gratii cu colecţia de artă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră