Hidrologii anunță fenomene extreme în România. COD ROȘU de inundații în Galați

12 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Hidrologii anunță fenomene extreme în România. COD ROȘU de inundații în Galați

Astfel, în intervalul 12 octombrie, ora 12:00 — 13 octombrie, ora 8:00, va fi în vigoare Codul portocaliu de viituri rapide și creșteri de debite, cu posibile depășiri ale Cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice: Teleajen, Cricovul Sărat, Prahova sector aval confluență Teleajen (județele Prahova și Ialomița), Trotuș superior și afluenți (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna — bazin superior și afluenți (județul Vrancea), Rm Sărat (județele Buzău și Vrancea), afluenții mici aferenți cursului mijlociu și inferior al Siretului (județele Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului aferenți sectorului aval s.h. Drânceni (județele Vaslui și Galați) și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

De asemenea, în intervalul 12 octombrie, ora 12:00 — 13 octombrie, ora 14:00, avertizarea Cod portocaliu de inundații va viza râurile din bazinele hidrografice: Bârlad și afluenți (județele Vaslui, Iași, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului aferenți sectorului aval s.h. Drânceni (județele Vaslui și Galați), Jijia — bazin superior și afluenți (județele Botoșani și Iași).

avertizare hidro

Prognoza INHGA relevă, totodată, că, începând de miercuri, ora 12:00 și până joi seară, la ora 21:00, intră în vigoare avertizarea Cod galben de fenomene hidrologice extreme, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt — bazin superior și afluenții săi din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Argeș — bazin superior (județul Argeș), Dâmbovița (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița și afluenți (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomța), Buzău — bazin superior și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), Bistrița — bazin superior și afluenți (județele Suceava, Neamț, Harghita și Bacău), Moldova — bazin superior și afluenți (județele Suceava și Neamț), Suceava — bazin superior și afluenți (județul Suceava), Bârlad (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici aferenți cursului mijlociu și inferior al Siretului (județele Bacău, Vrancea și Galați), afluenții Prutului (județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați) și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

COD ROȘU de inundații în Galați

Nu în ultimul rând, hidrologii au emis o avertizare Cod roșu de inundații, valabilă în bazinele hidrografice Suhu și Geru, din județul Galați, până la ora 21:00.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în următoarele 10 ore se vor consemna scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de pericol, în bazinele hidrografice Suhu și Geru, județul Galați.

Hidrologii precizează că fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Suhu.

Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Administrației și Internelor, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Prut — Bârlad și Sistemele de Gospodărire a Apelor: Galați.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră