CHINA: “Dreptul poporului palestinian la statalitate și supraviețuire, de întoarcere la casele lor au fost ignorate de mult timp”

21 Noi 2023
CHINA: “Dreptul poporului palestinian la statalitate și supraviețuire, de întoarcere la casele lor au fost ignorate de mult timp”

Fundamentul ciclic al conflictului dintre Palestina și Israel este dat de faptul că “dreptul poporului palestinian la statalitate și supraviețuire și dreptul lor de întoarcere la casele lor au fost ignorate de mult timp”, calea de ieșire fiind “aplicarea soluției cu două state și înființarea unui stat Palestinian independent”, a declarat ieri, la Beijing, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul primei etape a turneului de mediere internațională inițiată de delegația miniștrilor de Externe arabo-islamici pe tema conflictului Palestina-Israel, sodat cu peste 13.000 de morți, din care 5.500 de copii și 3.500 de femei, dar și peste 30.000 de răniți, după data de 7 Octombrie a.c.

În fața delegației formată din miniștrilor de Externe arabo-islamici: ministrul saudit de Externe – Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul iordanian de Externe – Ayman Safadi, ministrul egiptean de Externe – Sameh Shoukry, ministrul indonezian de Externe – Retno Marsudi, ministrul palestinian de Externe – Riyad al-Maliki și a Secretarului General al organizației de Cooperare Islamică – Hissein Brahim Taha, ministrul Wang a declarat că, în acest conflict, “China a fost ferm de partea justiției și a corectitudinii, a lucrat din greu pentru a de-escalada conflictul, pentru a proteja civilii, pentru a extinde ajutorul umanitar și pentru a preveni dezastrele umanitare, cerând revenirea la soluția celor două state”.

Potrivit ministrului Wang, “o încetare a focului nu ar trebui să fie o retorică diplomatică. Este o chestiune de viață și de moarte pentru oamenii din Gaza. O încetare a focului ar trebui să fie realizată ca o prioritate maximă. Aceasta este nevoia urgentă a oamenilor din Gaza, dorința majorității covârșitoare a țărilor și vocea unanimă a tuturor oamenilor iubitori de pace din întreaga lume”.

Pe acest fond, “China se opune oricărei deplasări forțate și relocări a civililor palestinieni, Israelul trebuind să înceteze pedepsirea colectivă a poporului din Gaza și să deschidă coridoare umanitare cât mai curând posibil pentru a preveni un dezastru umanitar și mai mare”.

Mai mult, Wang a subliniat că China este un bun prieten și frate al țărilor arabe și islamice, susținând întotdeauna cu fermitate drepturile și interesele legitime ale țărilor arabe și islamice, alături de cauza justă a poporului palestinian de a-și restabili drepturile și interesele naționale legitime.

De partea cealaltă, potrivit comunicatului emis de Ministerul chinez al Afacerilor Externe, miniștrii țărilor arabe și islamice au arătat că, luând act de numărul mare de victime civile și de continuarea dezastrelor umanitare din Gaza, comunitatea internațională ar trebui să adopte măsuri responsabile cât mai curând posibil, pentru impune încetarea focului și ostilităților, pentru a asigura livrarea fără obstacole a ajutorului umanitar și proviziilor către Gaza, pentru a proteja civilii palestinieni și pentru a preveni relocarea forțată a civililor din Gaza.

Reprezentanții țărilor arabe și islamice au exprimat dorința pentru o coordonare mai strânsă cu China, pentru a preveni răspândirea crizei, pentru a relua discuțiile de pace și a susține înființarea unui stat Palestinian independent, pe baza soluției celor două state, condițile în care va fi asigurată pacea și stabilitatea durabile în Orientul Mijlociu.

Totodată, reprezentanții arabi și islamici au exprimat așteaptare ca autoritățile de la Beijing să joace un rol mai mare în încheierea conflictului Palestina-Israel, în rezolvarea problemei Palestina-Israel și în asigurarea corectitudinii și justiției.

Ministrul Wang Yi a subliniat că China sprijină eforturile diplomatice ale țărilor arabe și islamice, o sarcină vitală în prezent vizând aplicare rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU, pentru a se obține o încetare imediată a focului și încetarea ostilităților.

Wang Yi a mai subliniat că orice aranjament privind viitorul și destinul Palestinei trebuie să se bazeze pe consimțământul poporului Palestinian și să fie adaptat preocupărilor legitime ale țărilor din regiune. “Orice soluție la situația actuală nu ar trebui să se abată de la soluția celor două state și ar trebui să conducă la pacea și stabilitatea regională”, a subliniat Wang Yi.

Rămânând “ferm de partea țărilor arabe și islamice și de partea corectitudinii și justiției internaționale”, ministrul Wang a mai arătat că “fără o soluționare justă a problemei palestiniene, nu va exista pace și stabilitate durabilă în Orientul Mijlociu”.

În cadrul unei convorbiri telefonice avute, ieri, președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au convenit că soluția celor două state este calea fundamentală de ieșire din conflictul Palestina-Israel. xcei doi lideri de stat au susținut că este imperativ să se evite deteriorarea în continuare a conflictului dintre Israel și Palestina, în special apariția unei crize umanitare și mai grave.

 

 

Dan Tomozei

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră