CHIAR ÎN CAZUL BICA... Judecătorii îi trag de urechi pe cei de la DNA

12 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
CHIAR ÎN CAZUL BICA... Judecătorii îi trag de urechi pe cei de la DNA

Curtea Supremă   în dosarul în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, şi fostul şef al ANAF, Şerban Pop, au fost trimişi în judecată pentru corupţie în legătură cu clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu. Judecătorii au decis să amâne sentința și au schimbat încadrările pentru cei acuzați. Reamintim că Alina Bica este judecată şi în alte cauze, având o condamnare în primă instanţă de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.

Ce scrie în minuta şedinţei: ”Repune cauza pe rol în vederea punerii în discuţie a schimbării de încadrare juridică, astfel:

- pentru inculpatul Simu Horia din infracţiunea de dare de mită prevăzută de art.290 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 în infracţiunea de cumpărarea de influenţă prevăzută de art.292 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000;

- pentru inculpatul Pop Şerban din complicitate la infracţiunea de dare de mită prevăzută de art.48 alin.1 raportat la art.290 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 în infracţiunea de trafic de influenţă prevăzută de art.291 alin.1 raportat la art.6 din Legea nr.78/2000; 

- pentru inculpata Bica Alina Mihaela din infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 7 lit.b din Legea 78/2000 şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art.52 alin.3 raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea dispoziţiilor art.38 alin.1 Cod penal în infracţiunea de favorizarea făptuitorului prevăzută de art.269 alin.1 Cod penal.

Fixează termen la data de 18.01.2017, ora 15,00 Sala Secţiei Unite pentru când se citează inculpaţii şi se încunoștințează apărătorii aleşi şi cei desemnaţi din oficiu.”, e decizia luată de magistrați, potrivit RTV. 

La termenul de pe 19 decembrie, procurorii anticorupţie au cerut închisoare cu executare atât pentru fosta şefă a DIICOT cât şi pentru Horia Simu şi Şerban Pop. Avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea. Dosarul a fost trimis instanţei în septembrie 2015.

Potrivit rechizitoriului, în 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu şi a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluţie de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluţie de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acţionat fără vinovăţie.




 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră