Cel mai tragic meci de fotbal din istorie. Invingatorii au fost executati de cei invinsi

22 Iun 2015
Cel mai tragic meci de fotbal din istorie. Invingatorii au fost executati de cei invinsi
Una dintre cele mai fascinante povesti din timpul celui de-al doilea razboi mondial a avut loc la Kiev,in 1942.Cum orasul era un loc de tranzit pentru trupele care mergeau pe front, comandamentul german a decis sa organizeze meciuri de fotbal la care sa participe echipele armatelor combatante.

Fosta Dinamo Kiev.In competitie este admisa si o echipa locala, FC Start, formata pe scheletul echipei Dinamo Kiev, desfiintata in momentul in care naziştii au ocupat orasul. FC Start devine o mica celebritate locala, invinge cam toate echipele, chiar si o formatie a armatei romane aflata in trecere prin Kiev.

Generalul Eberhardt, guvernatorul Kievului, are ideea de organiza un meci intre echipa de fotbal a Lutwaffe si acesti ucrainieni. Afise mari impinzesc orasul anuntand confruntarea pe care nemtii, erau convinsi, o vor castiga fara probleme.La ora meciului stadionul e plin si cei mai multi ucrainieni spera ca echipa lor va da o lectie ocupantilor aroganti.Mai mult , jucatorii ucrainieni saluta publicul cu”Traiasca educatia fizica”, salutul sovietic al competitiilor de masa din URSS.


Trei jucatori reusesc sa fuga.Meciul incepe prost pentru cei de Start, un jucator se accidentaeaza si echipa ramane in 10 oameni(nu existau rezerve pe vremea aceea). Nemtii deschid scorul dar “fostii” lui Dinamo Kiev revin si la pauza conduc cu 2-1. Guvernatorul Kievului vine in vestiar si-i ameninta ca ,daca nu pierd meciul, vor fi executati. Ucrainienii promit ca vor fi atenti dar in a doua repriza se dezlantuie, mai dau trei goluri si zdrobesc echipa germana cu 5-1. Stadionul e in delir, nemtilor nu le vine sa creada si se intreaba de ce suprematia ariana nu se manifesta si in fotbal.

Executia .Vor neaparat revansa, aduc in graba jucatori profesionisti de la Berlin si organizeaza un nou meci. Din nou dezastru, ucrainienii castiga cu 5-3, publicul navaleste pe teren in urale si in inghesuiala creata trei jucatori reusesc sa fuga. Ceilalti fotbalisti sun arestati de SS si patru dintre ei sunt executati in aceiasi seara, la Babi Yar, o groapa comuna de la marginea orasului unde au fost executati peste 100.000 de evrei.Primul care a fost impuscat in cap a fost Nikolai Trusevici, portarul si capitanul echipei. Ceilalti jucatori au fost executati a doua zi. Astazi, un monument de langa stadionul Dinamo aminteste de acest episod tragic. (Gică Voicu)
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră