Culmea tupeului. Cei mai periculoși interlopi, Ioan Clămparu și Vitalie Proca, vor să iasă din închisoare

19 Iul 2015
Culmea tupeului. Cei mai periculoși interlopi, Ioan Clămparu și Vitalie Proca, vor să iasă din închisoare
Magistrații Curții de Apel București au de judecat luni două cereri absolut inimaginabile. Cei mai periculoși infractori, Ioan Clămparu și Vitalie Proca, condamnați pentru fapte de o violență rar întâlnită, contestă pedepsele care i-au adus în spatele gratiilor.  

Ioan Clămparu a fost condamnat, în lipsă, în februarie 2011, la 13 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii unor infracţiuni grave şi proxenetism. El era căutat de mai bine de 7 ani de toate polițiile cu care autoritățile din țara noastră are acorduri de colaborare.

Șapte luni mai târziu, în septembrie 2011, Clămparu a fost prins în Spania, în cadrul unei ample operațiuni împotriva crimei organizate din mai multe state europene, Infra Red. O sută de persoane au fost arestate atunci de polițiștii din 29 de țări, pentru milioane de dolari strânse din proxenetism, pedofilie sau trafic de droguri.

După ce a fost condamnat în Spania la 20 de ani de închisoare, în primăvara lui 2015, Clămparu a fost adus cu escortă în România, la penitenciar, pentru a-și ispăși aici pedeapsa. El contestă, acum, la Curtea de Apel București pedeapsa de 13 ani primită în România.

Vitalie Proca, asasinul din cartierul Vitan, este condamnat în Moldova la 20 de ani de închisoare. Proca, cetățean moldovean, a fost adus în România pentru procesul în care este judecat pentru că l-a împușcat în cap și în piept pe un tânăr, pe care l-a confundat cu “ținta” pentru care primise 30.000 de euro, Puiu Mironescu, un alt interlop. Atacul a avut loc în 2012, în plină zi, în cartierul Vitan, iar victima confundată a scăpat ca prin minune cu viață. Proca i-a îngrozit atunci până și pe polițiști – a folosit un automat Kalașnikov și un pistol Makarov pentru a-l împuca pe tânărul care apucase să urce în mașina parcată în fața blocului.

În primăvara acestui an, cei care l-au angajat pe Proca să comită asasinatul, frații Bogdan și Răzvan Mararu, au fost condamnați la 15, respectiv 12 ani de închisoare pentru tentativă de omor, maximul prevăzut pentru această infracțiune. E de așteptat ca și Proca să primească o pedeapsă asemănătoare, detenția pe viață fiind exclusă pentru că victima a supraviețuit atacului.

Daunele dispuse de magistrați sunt însă și ele istorice – frații Mararu trebuie să îi plătească tânărului împușcat 300.000 de euro daune morale și 20.000 de euro daune materiale. Vitalie Proca este în spatele gratiilor, extrădat din Republica Moldova, unde a fost prins, din 2013, dar în ultimele luni a fst mutat la Spitalul Penitenciar Jilava, pentru că are tuberculoză. El contestă acum la Curtea de Apel București măsura preventivă a arestului.











 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră