Ce spune ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, despre căsătoriile gay în România

05 Iun 2015
Ce spune ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, despre căsătoriile gay în România
Ieri, la Ruse, în Bulgaria, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans împreună cu președintele Bulgariei Rosen Plevneliev și ministrul român al justiției Robert Cazanciuc au susținut un dialog transfrontalier cu cetățenii din Bulgaria și România. În cadrul discuțiilor, ministrul român al Justiţiei a declarat că se ia în considerare iniţierea unei dezbateri a unui proiect legislativ care să permită căsătoria între persoanele de acelaşi sex, mai ales că în România a fost "o evoluţie spectaculoasă" a mentalităţii privind relaţiile homosexuale. 
 
În timpul discuțiilor, o participantă din România a susţinut că membrii LGBT sunt consideraţi "cetăţeni de mâna a doua" în unele state și că în România cel mai probabil se va respinge o propunere ce reglementează familiile homosexuale.
 
În replică, Robert Cazanciuc a spus că în urmă cu ceva ani de zile în România relaţiile dintre persoane de acelaşi sex erau considerate infracţiune. 
 
„Acum ne punem problema să dezbatem o lege care să permită căsătoria. Deci e o evoluţie de mentalitate aş spune incredibilă în ultimii ani şi în România”, a afirmat ministrul Justiției, potrivit digi24.ro. 
 
La rândul său, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a precizat că susţine drepturile LGBT, amintind că în calitate de parlamentar olandez a solicitat adoptarea legii ce permitea căsătoriile între persoane de acelaşi sex. „Noi am fost prima ţară din lume ce a acceptat acest lucru, într-un moment în care celelalte ţări spuneau că e o nebunie. Dacă priviţi ce s-a întâmplat de atunci e remarcabil (...) Fiecare stat membru trebuie să hotărască pentru sine şi eu sper că exemplul unor state poate să influenţeze şi restul statelor unde nu există progrese în acest sens. Înţeleg că uneori durează mai mult, nu poţi forţa lucrurile, dar poţi să vorbim despre asta”, a spus oficialul european. (V.M.)
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră