EXCLUSIV. Ce mesaj de amenințare a primit denunțătorul fostului ministru Cristian David

16 Iul 2015
EXCLUSIV. Ce mesaj de amenințare a primit denunțătorul fostului ministru Cristian David
Adrian Mladin, fostul primar al comunei ilfovene Jilava, este principalul denunțător din dosarul în care fostul ministru de Interne Cristian David a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită jumătate de milion de euro.

Mladin a făcut primele declarații la DNA în vara lui 2014, dar procurorii anticorupție aveau interceptări cu el și ceilalți inculpați din această cauză făcute în 2007, la momentul discuțiilor pe care aceștia le purtau despre șpăgile pe care le împărțeau. În rechizitoriul în care a fost trimis în judecată, fostul ministru apare alături de fostul prefect de Buzău, Cristinel Bîgiu, și ceilalți inculpați, cu suma pe care ar fi luat-o mită.

Astfel, David a luat 500.000 de euro, șeful său de cabinet, care ținea legătura cu Mladin, și care i-a și înmânat mita ministrului, Valentin Nițescu, a luat mai mult ca șeful său – 600.000 de euro, două mașini de lux, un Lexus și un BMW, dar și o excursie plătită tot de Mladin în mai multe țări din Europa. Fostul prefect PNL de Buzău, Cristinel Bîgiu, a câștigat din această afacere 1,8 milioane de euro.

INTERCEPTARE

3.12.2007

VALI: Aha! Că eu… trebuie să vorbim ceva că am vorbit ieri ceva și cu șeful și și-a exprimat varianta. Și trebuie să vorbim.

MLADIN ADRIAN: Ce? s-a mai schimbat ceva sau ce?

VALI: La el s-a schimbat.

MLADIN ADRIAN: Adică?

VALI: Adică, nu-l interesează fizic. Și a zis că așteaptă până la finalitate pe ce i-am promis. Că nu-l interesează de ceilalți 2. M-a întrebat în ce stadiu sunt. Și zic: Trebuie să fac ruperea și actele.

MLADIN ADRIAN: Auzi? Dă-te jos… dă-ți jos chiloții că te… , îmbracă-te că nu te mai…

VALI: Da, exact! Hai că vorbim când  ies din ședință că cu el am.

Valentin Nițescu, fostul șef de cabinet al lui David, a făcut și el declarații complete la DNA, anul trecut, după denunțul lui Mladin. Nițescu a povestit cum ministrul David a fost cam nemulțumit de șpaga luată chiar în sediul Ministerului de Interne, pentru că a fost în euro.

CITAT DIN RECHIZITORIU

După discuţia cu MLADIN ADRIAN, am luat legătura cu ministrul, ştiind că eu mă aflam în relaţii de prietenie cu ministrul DAVID CRISTIAN, iar, pe de altă parte, prefectul judeţului Buzău de la acea vreme (BÎGIU MARIAN CRISTINEL) era coleg de partid cu acesta în Partidul Naţional Liberal.

·                  Ministrul DAVID CRISTIAN mi-a spus să iau legătura cu prefectul judeţului Buzău, BÎGIU MARIAN CRISTINEL, pentru a stabili audienţa cu MLADIN ADRIAN. Totodată, DAVID CRISTIAN, având în vedere solicitarea anterioară a lui MLADIN ADRIAN, m-a întrebat „Iese ceva din treaba asta?”. I-am răspuns acestuia că: „Bănuiesc că da.”. Mladin Adrian inițiază în data de 18.01.2008, în contul deținut la Banca Transilvania, un schimb valutar în suma de 500.000 euro (prin convertirea sumei de 1.852.500 lei). Aceasta sumă a fost retrasă în numerar de la Sucursala Băncii Transilvania în data de 01.02.2008, și remisă, prin intermediul lui Nițescu Valeriu, inculpatului David Cristian la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

      Conform declarației inculpatului Nițescu Valeriu, dată la sediul Direcției Naționale Anticorupție, în data de 29.07.2014, „după aproximativ două-trei zile” de la remiterea sumei de bani inculpatului David Cristian, acesta a spus  că „era mai bine dacă erau în lei”.

INTERCEPTARE

2014

MLADIN ADRIAN: Nu. Dar ascultă-mă puțin! Dacă punem pe hârtie deci, BÎGIU, ce și-a luat BÎGIU, eu vreau să te întreb pe tine că... de fapt aicea era uite vezi, DAVID spune sus și tare „Ce domn`e că n-am...”. Iar eu știu foarte clar că împreună am plecat din bancă, împreună ne-am dus la Minister...

NIŢESCU VALERIU ROGER: Da, mă, știu.

MLADIN ADRIAN: Și împreună i-ai dat banii.

NIŢESCU VALERIU ROGER: Da.


Procurorii mai notează în rechizitoriu că fostul ministru Cristian David a ales botezul într-o altă religie, după ieșirea din arest. Numai că acest moment coincide cu un altul al anchetei, cel în care principalul denunțător, fostul primar Adrian Mladin, a primit acasă, împreună cu soția sa, un mesaj interpretat ca amenințare.

CITAT RECHIZITORIU

Nu în ultimul rând, în luna aprilie 2015 inculpatul a fost prezentat în mass-media ca persoană extrem de credincioasă după ce a fost în mijlocul unui eveniment religios. Coincidența face ca, în aceeași lună, Mladin Adrian să primească într-un plic o coală format A4 cu conținutul:

 „Familiei Mladin I&A, Din ziar (10 martie 2015) cu consternare am aflat de necazul vostru.

Vă îmbrățișez cu toată dragostea.

Oglinda soarelui să vă însoțească pretutindeni și tot timpul cu speranță și liniște. Binele va sosi.

Sf. Paști, 2015

Fr. Vatican 552112”


Menționăm că punctuația și tehnoredactarea sunt cele originale și potrivit lui Mladin Adrian, mesajul sus-menționat era anexat unei fotocopii de pe pagina 5 a ziarului R.L., ediția de marți, 10 martie 2015, unde era găzduit un articol despre inculpatul David Cristian. Luat în ansamblu, mesajul este considerat de denunțător ca o amenințare, în condițiile în care a primit mesajul la domiciliu, iar acesta este adresat deopotrivă și soției sale.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră