ANCHETA "COLECTIV". Unul dintre pompierii reținuți de DNA a fost arestat preventiv

10 Noi 2015
ANCHETA
UPDATE 15:00 - MATEI GEORGE PETRICĂ, unul dintre cei doi pompieri reținuți de DNA în cazul incendiului de la clubul Colectiv, a fost arestat preventiv. Celălalt angajat ISU, RADU ANTONINA, a fost plasat în arest la domiciliu. Decizia poate fi atacată cu apel.
..............................................

Cei doi angajați ISU reținuți de DNA în cazul incendiului de la clubul Colectiv au refuzat să dea declarații anchetatorilor, care au refăcut firul evenimentelor de la club cu ajutorul martorilor și al altor documente. Anchetatorii de la DNA au stabilit că cei doi angajați ISU care au fost de mai multe ori în control la clubul Colectiv nu au raportat superiorilor verificările făcute.

Mai mult, căpitanii Antonina Radu și George Petrică Matei i-au ajutat pe patronii clubului să completeze toate fișele necesare avizelor PSI.

Anchetatorii au descoperit un proces verbal de control la club, din septembrie 2014, semnat de cei doi angajați și de directorul platformei Pionierul. Numai că șefilor de la ISU cei doi căpitani le-au înșirat alte patru firme la care fuseseră în control pe platformă, nu și societatea Colectiv.

“Inculpat Căpitan RADU ANTONINA și inculpat căpitan MATEI GEORGE PETRICĂ s-au oferit să-i ajute pe administratorii firmei respective să le întocmească dosarul P.S.I.”, solicitând în acest sens o copie după certificatul de înmatriculare al noii societății înființate, şi dând totodată asigurarea că au calificarea necesară, propunerea făcută în condiţiile date fiind acceptată. La temerea martorului MINCU COSTIN exprimată prin întrebarea „ce se poate întâmpla dacă vine cineva în control", inculpat cpt. RADU ANTONINA și inculpat cpt. MATEI GEORGE PETRICĂ au răspuns convingător dar şi concludent pentru ilicitul reţinut în cauză „nu are cine să vină în control că noi suntem de la pompieri". “

REFERAT DNA

Singura atenționare pe care au făcut-o pompierii patronilor clubului Colectiv, ale cărui uși și geamuri erau astupate, a fost să astupe un gol din perete și să încarce un extinctor. După câteva zile, ofițerii ISU au revenit și le-au dat administratorilor societăţii mai multe înscrisuri intitulate „dispoziții privind apărarea împotriva incendiilor" ale căror spații libere au fost completate chiar de angajații ISU.

“Din declaraţia unui angajat al S.C. COLECTIV CLUB SRL Bucureşti, se desprinde faptul că cei doi ofiţeri nu doar au adus înscrisurile la care s-a făcut referire mai sus ci s-au implicat efectiv pentru a fi semnate de către angajaţii societăţii, prezenţi în club la acel moment, indicând rubricile unde aceştia trebuiau să semneze. În plus, inculpat căpitan MATEI GEORGE PETRICĂ a explicat sumar diferenţa dintre un extinctor cu pulbere şi unul cu spumă şi a dat indicaţii să acopere cablurile electrice cu substanţă ignifugă.”

REFERAT DNA

La o săptămână de la producerea tragediei, procurorii au interceptat o convorbire a căpitanului George Matei, în care acesta se justifica unui prieten.

“X:- Oricum când mergea ziua ăştia erau închişi, ştii.
Matei: - Păi asta e şi ideea, da
X:- Cum pana mea să-l verifici că n-ai cum.
Matei: - Exact, asta e. Dar lumea nu înţelege chestia asta, ştii.
X: - Ei nu! Păi şi ce dacă, ce n-am... eu sunt acolo, vin să te susţin (râde)
Matei: - Da, îţi mulţumesc.
X: - Dacă mă sună cineva, că acum ştii dacă... Îţi verifică numele...”

Procurorii cer arestarea celor doi pompieri mai ales pentru că sunt doi reprezentanți ai legii, militari, care au lucrat, practic, la controalele de la club, în beneficiul patronilor firmei, nu al cetățenilor. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră