Canicula ne-a pârjolit culturile. La ce trebuie să ne aşteptăm

30 Iul 2015
Canicula ne-a pârjolit culturile. La ce trebuie să ne aşteptăm
2015 a venit cu o vară fierbinte. Cum va afecta caicula agricultura anul acesta, şi la ce trebuie să ne aşteptăm, sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Cert este că, producțiile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din acest an vor fi, pe ansamblu, mult mai mici față de anul trecut din cauza secetei

Oficialul a anunţat că zonele cele mai afectate de secetă sunt sudul ţării, Dobrogea şi zona Moldovei. În privința despăgubirilor ce vor fi acordate fermierilor, ministrul Agriculturii a menționat că, pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, România trebuie să ceară acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie să notifice Comisia, chiar dacă ajutoarele vor fi date doar din bugetul național.

În câteva zile vor fi publicate cifrele referitoare la producția obținută în 2015.

"Nu cred că mai este cazul să facem prognoze pentru cultura grâului, pentru că în câteva zile, probabil, vom avea campania de recoltat încheiată și putem să anunțăm cifrele la nivel național. În mod sigur sunt suprafețe afectate din cauza secetei, dar la care ne uităm cu mare atenție. Chiar dacă la nivel național nu sunt suprafețe extinse, totuși, pentru un fermier care lucrează o anumită zonă, poate să fie o suprafață calamitată 100%. De aceea, trebuie să tratăm fiecare caz în mod individual și cu o atenție foarte mare", a subliniat ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește cultura porumbului, șeful MADR recunoaște că lipsa precipitațiilor din această perioadă "va cauza foarte multe pierderi pentru fermieri și scăderi de producție".

În schimb, la floarea soarelui, lucrurile nu sunt chiar atât de grave cum sunt la porumb, însă, atunci când este secetă toate producțiile sunt afectate. "Eu sper, însă, să nu se întindă, așa cum aud pentru luna august, și mai ales în luna septembrie, când ne pregătim de campania de toamnă. Este important să avem precipitații în următoarea perioadă", a subliniat șeful MADR.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii, până la data de 28 iulie, grâul și secara s-au recoltat pe 94,5% din suprafață, triticale (hibrid de grâu și secară — n. r.) — 75,22%, orzoaica de toamnă — 101%, rapița pentru ulei — 100,5%.
În toamna anului 2014, au fost însămânțate cu grâu, orz, orzoaică și rapiță circa 2,9 milioane hectare, din care grâul a reprezentat 2,11 milioane de hectare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră