Cum aşteptăm MARELE CUTREMUR? Cu ghiduri de supravieţuire şi buline roşii

26 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Cum aşteptăm MARELE CUTREMUR? Cu ghiduri de supravieţuire şi buline roşii

Sigur, nu în seara cu pricina, când dădeai cu tunul şi nu aflai, nici măcar de pe site-ul Institutului Naţional de Fizica Pământului vreo dată despre zgâlţâiala cu pricina. A doua zi, au început „replicile“! Pardon, intervenţiile specialiştilor... Fiecare pe ce ştie, pe ce poate, audienţă să fie! Deci, când vine marele cutrenmur? Şi cum ne pregătim? Poate ar trebui să începem prin a consolida clădirile alea pe care le ţinem cu „bulină roşie“ de ani de zile pe motiv că legislaţia nu poate, nu permite. Sau poate ar trebui să întărim, sigur trebuie făcute investiţii, dotările pompierilor şi ale echipelor de salvare care se ocupă de siguranţa noastră. Adică, să facem ceva concret! Dumnezeu nu ţine mereu cu noi!

Poate ar trebui să trecem de la eternele păreri, la fapte concrete. De ani buni auzim: la un cutremur mai mare Bucureştiul e terminat. De ani buni, se perindă politicieni, miniştri, tehnocraţi... Toţi îngrijoraţi, vezi cazul Stroe ca tragedia să nu se „întâmple în timpul mandatului lor“. Şi preşedinţi, unii „jucători“, alţii „puţin îngrijoraţi“... E dreptul lor, ghinionul nostru!

Ce facem însă cu acele clădiri, pe care am pus bulina roşie şi gata, ne-am spălat pe mâini. Ce facem cu blocurile care ar trebui consolidate? Ce faceţi, concret domnilor aleşi, în afară de faptul că după cutremur- incendiu sau orice altă tragedie- ieşiţi pe la televizor să ne spuneţi ce ar fi trebuit să facem sau să aruncaţi pisica dintr-o ogradă în altă. Pe româneşte vorbind, să vă spălaţi pe mâine printr-o postare pe Facebook până vi se termină mandatul. Apoi, mai vreţi! Treceţi şi la fapte, domnilor! Ghidurile de supravieţuire nu sunt de ajuns într-o ţară în care acolo unde ar trebui investiţi bani pentru dotări, ei ajung cu pipeta... Acolo unde proiectele zac ani întregi prin sertare şi pe care le scoatem să le mai parfumăm după vreo tragedie. „Nu tremur la cutremur?“ Ba tremur, ştiind că ţara e condusă, acum şi întotdeauna de asemenea minţi luminate! 

Raed Arafat:„Totul depinde însă și de bani și de resurse“

Raed Arafat a vorbit, la Sinteza zilei, de la Antena 3, despre primele măsuri luate imediat după cutremurul de vineri noapte, care l-a surprins într-un hotel din Brașov, unde se afla într-o misiune cu pompierii de acolo. Secretarul de stat a afirmat că a simțit cutremurul și s-a speriat pe moment, cu atât mai mult cu cât și-a dat seama că în Vrancea situația ar putea fi mult mai gravă.

”La trei minute după ce l-am simțit am intrat în legătură telefonică cu colegii de la IGSU, de la Departamentul de Situații de Urgență, de la Dispeceratul integrat, de la Centrul de coordonare și de la Minister ca să încep să verific ce e în țară”, arătând că nu putea să nu fie îngrijorat în legătură cu ce se întâmplă în țară, dacă s-a simțit atât de puternic în Brașov. ”Din fericire informațiile au început să vină și mi-au spus că peste tot nu sunt probleme”, a spus Arafat, menționând însă ca excepție situația de la Iași, unde un bărbat care stătea la parterul unui bloc, a sărit pe geam, în stradă.

Arafat a comentat, la Antena 3, atacul fără precedent la adresa Guvernului lansat chiar de către șeful Corpului de Control al premierului, care a scris pe Facebook că "dacă acest cutremur ar fi fost un exerciţiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a eşuat, în aspecte elementare: informarea publicului şi coordonarea rapidă a reacţiei".

”Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populații. Indiferent care este stadiul de pregătire, indiferent care este situația. În România putem proba oricând că pregătirea este în creștere. Totul depinde însă și de bani și de resurse. Nu stăm pe loc (...) Dacă era cineva din stradă, nu conta poate”, a spus Raed Arafat. Raed Arafat spune că nu se poate vorbi despre un eşesc al autorităţilor pentru că nu a fost nevoie de nicio intervenţie în cazul seismului de 5,3 pe Richter.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră