Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale

28 Ian 2020
Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale

Camera Deputaţilor a adoptat astăzi în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, cu 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 abţineri.

Astfel, proiectul prévalent sur la suppression de la zone tuturor pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.

Artiștii și sportivii își vor păstra rentele viagere, după ce amendamentele care vizau éliminarea acestor rente viagere - propuse de PSD - au fost respinse.

De asemenea, deputaţii au respins şi amendamentul PSD referitor la abrogarea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Amendi amendamentul privind abrogarea indemnizaţiei de merit a fost respins.

Astfel, vor rămâne fără acest venit special parlamentarii, aviatorii, diplomații, aleșii locali și foștii angajați ai Curții de Conturi.

Vicepreședintele USR Cristian Seidler a afirmat că PSD face un joc dublu, deoarece, pe de o parte susține éliminarea pensiilor speciale, iar pe de altă parte insistă ca acest proiect de lege să fie neconstituțional, prin respingerea amendamentulnciRel resp.

USR mai susține că, în cazul magistraților, există deja o decizie a Curții Constituționale. Pratique, legea va fi atacată la Curtea Constituțională, iar CSM a anunțat deja că va face acest lucru.

PSD a cerut să fie respinse amendamentele privind éliminarea rentei viagere a sportivilor şi artiştilor, propuse tot de către PSD

Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, solicitat în deschidere să fie respinse, în primul rând, amendamentele introduse în Comisia pentru muncă referitoare la éliminarea rentei viagere a sportivilor şi artiştilor - care au fost introduse to către PSD.

«Să supunem la vot întâi amendamentele privind renta sportivilor şi artiştilor şi să votăm pentru éliminarea pensiilor speciale», un spus Simonis, potrivit Agerpres.

Dans la réplique, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a afirmat că se bucură că PSD votează proiectul PNL şi îşi recunoaşte gafa făcută în comisie referitoare la amendamentele privind renta viageră a sportivilor şi artiştilor.

«Le PSD a réconcilié gafa făcută dans la comisie când au introdus éliminarea rentelor viagere. Mulţumesc că vreţi să faceţi acest gest! Mă bucur că PSD votează proiectul PNL privind éliminarea pensiilor speciale pentru a putea plăti alocaţiile », un spus romain.

«Am forţat dublarea alocaţiilor şi bine am făcut şi vă forţăm în continuare să o şi aplicaţi. Nu am auzit ce face PNL: îşi va vota propria iniţiativă? PSD va vota împotriva pensiilor speciale, pentru éliminarea acestor pensii. Îmi doresc să văd ce faceţi dumneavoastră », réplique de Simon Simonis.

Député PSD Adrian Solomon, preşedinte al Comisiei pentru muncă, ia îndemnat pe parlamentari să voteze împotriva amendamentelor sale privind éliminarea rentelor viagere ale sportivilor şi artiştilor.

“O să rog colegii să voteze împotriva amendamentelor mele. Sper că statul român este serios până la capăt şi îşi va respecta obligaţiile faţă de cei care au beneficiat de aceste drepturi”, a adăugat Solomon.

Ce pensii speciale ar urma să fie eliminate

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, precum și poliţiştilor de penitenciar.

PSD a propus eliminarea rentei viagere a sportivilor şi a artiştilor

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

La propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.

“Eu în plen nu voi vota astfel de lucruri. Dar nu puteam aici, ca şi diriguitor al domeniului, să nu vă pun în faţă oglinda şi să vă arăt lumii cum sunteţi. Ăştia sunteţi: nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului şi a poporului respectul cuvenit până îşi închid ochii, nu vă trebuie nici artişti, nici membri ai ansamblurilor folclorice, nici ziarişti care au trăit în vremuri antice pe salarii de nimic”, a declarat el, potrivit Agerpres.

Liberalul Dan Vîlceanu a replicat însă că Adrian Solomon trebuie să îşi asume amendamentul privind renta viageră a sportivilor şi a artiştilor, deoarece el l-a iniţiat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în plen va fi scos acest amendament.

Săptămâna aceasta el a susţinut că propunerea legislativă privind pensiile speciale este neconstituţională şi ar trebui retrimisă la comisii pentru a fi modificată, după discuţii cu cei vizaţi de modificări.

“Să iasă PNL la microfon, să recunoască faptul că au făcut electoral acest proiect de lege şi eu vă garantez că în două săptămâni vom avea un proiect de lege bun. (...) Există soluţii. Dacă vor să modificăm această lege, să nu aprobăm o lege neconstituţională - ştie toată lumea că legea care este propusă de PNL este neconstituţională, să vină frumos la microfon, să ceară retrimiterea la comisii şi în două săptămâni să venim cu o lege, după ce am avut discuţiile cu toate categoriile. Nu poţi să spui că pensiile de serviciu ale militarilor sunt pensii speciale, nu poţi să faci un atac la baza statului român. Vrem supremaţia legii. Nu poţi fără independenţa judecătorilor şi a procurorilor”, a precizat liderul PSD.

Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților

În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat, potrivit unor calcule Știrile Pro TV.

La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.

În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.

La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră