Cum arată cele patru noi monede emise de BNR (FOTO)

14 Mar 2016 | scris de Cristi Severin
Cum arată cele patru noi monede emise de BNR (FOTO)

Banca Națională a României lansează, pentru posesorii de colecții numismatice un set de trei monede - de aur, de argint și din tombac cuprat și o alta, din argint, dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la înființarea Academiei Române.

Moneda din aur are o valoare nominala de 100 lei, forma rotunda, diametru de 21 mm si greutatea de 6,452 grame. Aversul monedei redă imaginea zeiței Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din București și peste aula din incinta acestuia, stema României, inscriptia 'ROMANIA', valoarea nominală '100 LEI' și anul de emisiune '2016'.

Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, forma rotundă, diametru 37 mm și greutate de 31,103 grame. Aversul monedei redă imaginea zeiței Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din București și peste aula din incinta acestuia, stema României, inscriptia 'ROMANIA', valoarea nominală '10 LEI' și anul de emisiune '2016'.

Moneda din tombac cuprat are o valoare nominală de un leu, forma rotundă, diametru 37 mm și o greutate de 23,5 grame. Aversul monedei redă imaginea zeiței Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din București și peste aula din incinta acestuia, stema României, inscriptia 'ROMANIA', valoarea nominală '1 LEU' și anul de emisiune '2016'.

Reversul, comun tuturor monedelor prezinta portretele membrilor fondatori ai Societății Academice Române și inscripțiile 'ACADEMIA ROMANA' și '150 DE ANI DE LA INFIINTARE'.

Seturile de trei monede și monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice, în limbile română, engleză și franceză. Ele vor include certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și a casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint și tombac cuprat) și 200 monede din argint.

Setul de trei monede (aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare va costa 1.970 lei, exclusiv TVA, moneda din argint putând fi achiziționată la 330 lei, inclusiv broșura de prezentare.

 

bnr noi monede

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră