Birocraţia BATE curăţenia. Cum a ajuns Emil Boc să îşi ducă gunoiul la Oradea

28 Iul 2015
Birocraţia BATE curăţenia. Cum a ajuns Emil Boc să îşi ducă gunoiul la Oradea
La Cluj, primăria nu mai are unde să depoziteze gunoiului de o bună perioadă de vreme. De la Alba, la Oradea, gunoiul clujenilor are oriunde loc, numai în propriul judeţ nu. Cu un proiect pe fonduri europene blocat total, şi cu depozite închise din directive europene, situaţia la Cluj pare fără soluţie până în 2017.

Proiect european, blocat

La începutul anului 2012, la Cluj, se atribuia contractul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor. Acesta a fost atribuit unei asocieri de firme - S.C. CONFORT S.A., ATZWANGER SPA, S.C. LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. VEL SERVICE SA, reprezentată prin liderul S.C. CONFORT S.A. Valoarea contractului a fost de 107.520.112,98 lei fără TVA, o parte din sumă fiind finanţare europeană.

Din 2012, problemele se ţin lanţ. Astfel, de la intrări în insolvenţă, la expertize tehnice care au dus rezilieri de contracte, la procese în faţa Comisie de Adjudecare a Disputelor, la alte atribuiri, sistemul european privind managementul integral al deşeurilor este, practic, blocat.

În acest moment, Clujul îşi depozitează gunoiul în Oradea. Asta după ce, gunoiul clujenilor a fost depozitat în Judeţul Alba. Şi situaţia este departe de a se încheia.

Potrivit răspunsului transmis la solicitarea mariustuca.ro, Consiliul Judeţean Cluj nu crede că situaţia de la Cluj se va remedia mai devreme de octombrie 2017.

„Menționăm însă faptul că această dată reprezintă doar o estimare, întrucât instituția noastră nu poate garanta respectarea acestor termene deoarece există factori de risc independenți de voința și controlul Consiliului Județean Cluj (ex. contestații ale procedurilor de achiziții publice, erori de proiectare, erori de execuție, aspecte juridice legate de proprietatea/administrarea terenurilor aferente obiectivelor de investiții, necesitatea obținerii suplimentării unor suprafețe de terenuri aferente obiectivelor de investiții etc.)”, a precizat Consiliul Judeţean Cluj, la solicitarea mariustuca.ro.

Practic, Clujul a rămas fără soluţie, cu un proiect pe fonduri europene blocat, şi cu o Directivă a Uniunii Europene care cere ca depozitele neconforme de depozitare să fie închise. Toate acestea par să fi încurcat planurile autorităţilor locale. Declarate neconforme, au fost închise, pe rând, depozitul Pata Rât - Cluj și Cetan - Dej, iulie 2010, şi, ulterior, în 2012, au fost închise şi depozitele de deșeuri Gherla, Câmpia Turzii, Cetatea Veche-Bolie - Huedin, Turda.

Consiliul Judeţean susţine că a informat în permanenţă Primări Cluj cu privire la problemele întâmpinate în implementarea Sistemului Integrat de Management al deşeurilor.

„În condițiile în care, în ciuda tuturor eforturilor depuse de Consiliul Județean Cluj în vederea implementării proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj, acest proiect este încă nefuncțional, autoritățile publice locale în responsabilitatea cărora se află colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor au obligația legală de a asigura, prin soluții alternative, funcționalitatea serviciilor ce privesc gestionarea deșeurilor”, se arată în răspunsul trimis mariustuca.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră