UPDATE. Consultări la Cotroceni: Băsescu îl propune premier pe Eugen Tomac

22 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Consultări la Cotroceni: Băsescu îl propune premier pe Eugen Tomac

"Eu sunt cel mai bun, dar nu suficient de tânăr. Venim cu oameni noi în politică", a explicat Băsescu motivul pentru care nu s-a propus el pentru funcţia de premier. În plus, el a susţinut că Eugen Tomac este un unionist,"un om care ştie foarte bine ţara, cu o bună imagine la Bruxelles".

Atât Traian Băsescu, cât şi Eugen Tomac a spus că prin această propunere PMP şi-a făcut datoria de partid de Opoziţie, arătând că ar fi fost nefiresc ca niciun partid din Opoziţie să nu aibă o contra-propunere la oferta PSD. Tomac a mai spus că dacă va fi desemnat, va incepe discuţii pentru formarea majorităţii parlamentare.

Despre Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru postul de premier, Băsescu a spus că, deşi este o persoană bine văzută în comunitatea de tătari, are zero experienţă politică, ceea ce o face o alegere nepotrivită pentru şefia Guvernului.

"În același timp, doamna are experiență politică zero. Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD-ului și din acest motiv cred că riscul să fie doar o fațadă pentru domnul Dragnea și oamenii puternici din PSD este major. Or, România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, cum e în Iran. E guvernul, e președintele ales, dar în spatele lui, decizia finală o au ayatollahii — acel consiliu al marilor șefi religioși din Iran", a susţinut liderul PMP.

"N-ar trebui să fim un astfel de stat și ne vom lupta ca acest lucru să nu se întâmple", a adăugat Băsescu.

El susţine că l-a avertizat pe Iohannis că soţul lui Sevil Shhaideh a lucrat 20 de ani iîn Guvernul sirian. "Are un soţ care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputaţia profesională a domniei sale este excepţională în comunitate", a spus Băsescu. "Am spus maxim ce pot să spun public", a adăugat el.

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat cu delegaţia minorităţilor naţionale. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a anunţat că deputaţii minorităţilor naţionale o vor vota pe Sevil Shhaideh pentru postul de premier, pe care a descris-o drept "un om extrem de muncitor, serios, care se ține de cuvânt și inteligent".

"Este o situație de pilot automat datorată majorității pe care o are PSD-ul și coaliția pe care a format-o cu ALDE în Parlament. Probabil că vom avea în seara aceasta un nou prim-ministru, pe care îl așteptăm la grup să discutăm chestiunile noastre, bănuiesc săptămâna viitoare", a declarat Pambuccian după consultări.

Preşedintele Iohannis va face o declaraţie de presă la joi, la ora 14:00.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră