Bianca Lucaciu, singura elevă cu media 10 la BAC din Sălaj, rupe tăcerea, după patru ani de nedreptate: "Eu sunt aia... Tâmpita care nu dormea nopţile"

12 Iul 2015
Bianca Lucaciu, singura elevă cu media 10 la BAC din Sălaj, rupe tăcerea, după patru ani de nedreptate:
O elevă care a obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat 2015 şi care a terminat liceul tot cu nota zece a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj în care denunţă sistemul de învăţământ care descurajează performanţa şi care sprijină elevii după preferinţe şi după nume.

Bianca Alexandra Lucaciu de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Șimleu Silvaniei, din judeţul Sălaj, a postat un mesaj pe reţeaua de socializare în care trage un semnal de alarmă. Tânăra spune că nu este de ajuns să înveți la școală, ci că trebuie să ai „numele potrivit” pentru a ți se recunoaște anumite merite, mărturisind că nu mai vrea să tacă după ani buni de nedreptăţi în care a fost umilită şi făcută să simtă că nu merita notele de zece  luate pentru care muncea şi nu dormea nopţile.  

"Gata. Azi mi-am făcut o promisiune. Nu mai tac. E momentul cel mai potrivit să spun ceea ce simt. E momentul să clarific câteva lucruri și să pun punct. N-am vrut să scriu despre asta. Am zis că e mai bine să o las moartă. Că asta e, se întâmplă. Că unii vor vedea unde au greșit și nimeni nu va mai suferi. Dar am auzit un lucru care m-a făcut să înteleg că noi, românii, avem o mare problemă - mentalitatea. Lumea e plină de nedreptăti și trebuie să mă obișnuiesc cu asta. și dacă nu vreau? Când au fost alegeri în toamnă, am strigat toţi că vrem o altă Românie, una mai bună, lipsită de coruptie și de intrigi mânate de interesul personal al oamenilor care au ajuns în functii. Vedem toti ce se întâmplă în jurul nostru, dar nu avem curajul să ne opunem. Ne lăsăm duși de curent și asta este, ce-o fi, o fi. Eu una mă simt curajoasă. Vreau să înot împotriva curentului. și sunt sigură că fiecare dintre voi a simtit asta măcar o dată. E de ajuns. Nu mai vreau să mi se spună că trebuie să accept mizerii și nedreptăti doar pentru că așa vrea cineva. NIMENI nu poate să îmi impună absolut nimic. Nu am nevoie de lectii de moralitate sau de demnitate. Sunt responsabilă și, spre deosebire de altii, ÎMI ASUM toate alegerile pe care le-am făcut vreodată. Să nu ne mai ascundem după deget. Povestea festivitătii s-a zis pe la toate colturile din oraș. și, când azi mi s-a sugerat că ar fi indicat să o uit și să nu vorbesc despre ea, mi-a ajuns. Adică ar trebui să închid ochii pentru a n - a oară și să fac frumos, ca să arate bine.

Se face școală, condiţia e să vrea ELEVUL. Că profesorii fac tot ce le stă în putinţă. Când am intrat acolo, mi-am spus că o să lupt atât de mult, încât liceul o să aibă renumele pe care îl merită când voi termina clasa a XII-a. Am participat la toate concursurile la care am avut timp să merg. Am luat 30 de premii în 4 ani - 16 premii pe podium la judet, 3 mentiuni la judet și 11 premii la etapele natio-nale. și mereu eram mândră când auzeam numele liceului la premiere. Simteam că visul meu se va îndeplini. Când am terminat clasa a VIII-a, am avut media generală 9.99, dar nu am fost șefă de promotie. și abia atunci mi-am dat seama ce mult înseamnă să ai ocazia să vorbești în numele unei întregi generatii. Mi-am promis că voi termina liceul cu 10 și mi-a reușit. Nu a fost ușor. Eu nu am copiat la teze și teste ca unii. Nu am avut nevoie să îmi fac poze pe telefon ca altii. AM ÎNVăTAT! Dincolo de orice, am fost nevoită să înteleg că asta e. Unii au voie să copieze și n-am ce face. Mi-am văzut de drumul meu.

Credeam că voi auzi un multumesc sincer, că mi se vor recunoaște meritele. În schimb, m-am simtit umilită, trădată. Unii au preferat să facă pe altcineva să se simtă bine, chiar dacă știau că asta m-ar afecta. Nimic nu a mai contat. Eu eram doar Lucaciu. și atât. Fata mamei. Din nou. Scuze că am un nume neimportant. Eu sunt aia... Tâmpita aia care nu dormea noptile și învăta de rupea cartea. Fraiera aia care s-a chinuit să termine cu 10, sperând să facă un discurs emotionant, să multumească profesorilor și părintilor. Am fost dată la o parte cu piciorul. Am jucat rolul de figurant într-o scenetă ieftină. Într-un spectacol care a fost astfel regizat încât să fie închinat cuiva. Cei care au permis să se întâmple asta... nu au înteles. Pentru mine, conta. Voiam să simt că atunci când suferi și lupti indiferent ce obstacole ti se ivesc, vine răsplata.

Dragi colegi, experienţa mea trebuie să fie un semnal de alarmă pentru voi. Am vorbit și eu cu tinerii din generatiile precedente. și altii au pătit ca mine. Unii, ca mătușa mea, nici nu apar pe lista cu șefii de promotie. Dar nu au ripostat. Pentru că li s-a spus că n-are rost, că nu o să se schimbe nimic. Dar domnule... cine v-a dat dreptul să le luati meritele??? Cine v-a dat dreptul să le retezati aripile? Cine? E momentul să nu mai acceptăm aceste lucruri. E MOMENTUL SĂ SPUNEM – STOP ŞI DE LA CAPĂT! M-am săturat. A fost de ajuns. Nu meritati să luati note mai mici doar ca alţii să fie scoși în fată. Nu meritaţi să vi se impună limite doar pentru că nu vă cheamă cum trebuie. Să nu lăsaţi pe nimeni să vă calce în picioare. Eu am făcut-o și nu m-a ajutat cu nimic“, a scris tânăra într-un mesaj postat pe Facebook, potrivit graiulsalajului.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră