Ai grijă cum vorbeşti cu avocaţii. Dacă îi jigneşti poţi ajunge la inchisoare

13 Iul 2015
Ai grijă cum vorbeşti cu avocaţii. Dacă îi jigneşti poţi ajunge la inchisoare
Persoanele care, în cadrul procedurilor judiciare, vor jigni avocaţii sau vor încerca să-i intimideze prin declaraţii false vor risca să primească o pedeapsă cu închisoarea sau o amendă, potrivit unui proiect de act normativ adoptat recent de Senat.

Senatorii au aprobat recent introducerea unor prevederi speciale referitoare la pedepsirea persoanelor care jignesc, ameninţa, intimidează sau lovesc avocaţi. Modificările sunt incluse într-o Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care a fost adoptată de Senat, în calitate de prima Cameră sesizată, la sfârşitul lunii iunie.

Concret, Legea avocaţilor va avea un capitol special dedicat infracţiunilor şi pedepselor, care va cuprinde, pe lângă sancţiunile aplicabile avocaţilor, şi cele aplicabile persoanelor cu care aceştia interacţionează.

Astfel, folosirea de cuvinte/gesturi jignitoare faţă de avocaţi, în cadrul unei proceduri judiciare, va fi pedepsită cu închisoare de la o lună la şase luni sau cu amendă, potrivit avocatnet.ro.

Persoanele care vor face declaraţii false -- tot în cursul unei proceduri judiciare -- cu scopul de a intimida sau de a se răzbuna pe avocaţi vor risca să stea la închisoare între trei luni şi un an sau să fie amendaţi.

În ceea ce priveşte ameninţarea avocatului în timpul/în legătură cu exercitarea profesiei de către acesta, pedeapsa va fi închisoarea de la trei luni la doi ani. Totodată, în aceleaşi condiţii, lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite împotriva avocaţilor vor fi pedepsite cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Dacă ameninţările sau actele de violenţă vor viza soţul său rudele apropiate ale avocaţilor, limitele speciale de pedeapsă vor fi majorate cu jumătate.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră