Avioanele din spaţiul aerian al României ar putea fi dotate cu acest DISPOZITIV!

01 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
Avioanele din spaţiul aerian al României ar putea fi dotate cu acest DISPOZITIV!

 

Pentru a lămuri cititorii cum va fi folosit acest dispozitiv, am cerut informații de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR).

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege pentru completarea art. 11 din Ordonanța Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian civil a fost adoptat în septembrie de Senat, ca primă Cameră sesizată, iar acum se află la comisiile Camerei Deputaților, Forul decizional, potrivit avocatnet.ro. 

Astfel, dispozitivul de localizare, pentru situațiile de urgență, va deveni obligatoriu pentru avioanele care operează în spațiul aerian al țării noastre. Acesta va putea să fie inactiv în timpul zborurilor doar din motive ce țin de securitatea națională. „Aeronavele care operează în spațiul aerian național sunt obligate să dețină la bord un dispozitiv de localizare în caz de urgență, activ, cu excepția cazului în care, din considerente de securitate națională, se impune dezactivarea acestuia”, prevede documentul.

Practic, un astfel de dispozitiv de localizare transmite semnale pe anumite frecvențe radio speciale, iar acesta se poate activa automat sau manual, potrivit informațiilor furnizate, la cererea noastră, de AACR.

În prezent, există două tipuri de dispozitive de localizare, tipul nou transmițând, către un sistem de sateliți, date prin care avionul poate fi identificat și monitorizat. 

Obligația se va aplica abia după doi ani de la publicarea actului în Monitorul Oficial și va fi valabilă, în principiu, atât pentru avioanele ce aparțin statului, cât și pentru cele civile.

Totuși, vor putea exista excepții. Senatorii au adoptat proiectul având în vedere accidentele aviatice din munți, din ultimii ani, considerând necesară sporirea siguranței persoanelor care zboară cu avionul. În momentul de față, Codul aerian nu prevede obligativitatea dispozitivului de localizare.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră