Prima autobiografie a lui Hitler a fost un fel de PLAGIAT. Dictatorul se compara cu Iisus

09 Oct 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Prima autobiografie a lui Hitler a fost un fel de PLAGIAT. Dictatorul se compara cu Iisus

Până acum s-a considerat că Mein Kampf (1925) ar fi prima autobiografie a lui Adolf Hitler. Un istoric scoțian vine însă cu dovezi că înaintea acesteia ar fi existat o alta, în care viitorul dictator nazist se compara cu Iisus.

''Adolf Hitler: Sein Leben und seine Reden'' (Adolf Hitler: viața și discursurile sale) a apărut în 1923 (așadar cu doi ani înainte de Mein Kampf) și este semnată Victor von Koerber. Istoricul Thomas Weber, de la Universitatea din Harvard, are însă o ipoteză extrem de interesantă – volumul ar fi fost scris de însuși Hitler, și nu de von Koerber. Weber spune despre volum că a fost un "act fără rușine, dar inteligent, de autopromovare". Sau, cum l-am putea numi astăzi, că tot este la modă, un fel de PLAGIAT.

"Cartea, care include și o serie de discursuri ale lui Hitler, conține afirmații extravagante, precum faptul că aceasta ar trebui să devină "noua Biblie" a epocii, relevă istoricul într-un comunicat de presă. El a menționat, de asemenea, prezența cuvintelor "sfânt" și "naștere" în această carte, care compară intrarea în politică a lui Hitler cu învierea lui Iisus.

Weber a explicat că a descoperit documente importante prin examinarea arhivelor lui Victor von Koerber, autorul oficial al acestei biografii, la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg. "Am găsit o mărturie semnată și făcută sub jurământ a soției editorului cărții, care a declarat că Victor von Koerber nu a scris cartea și că Hitler l-a întrebat pe generalul Ludendorff (un aliat în timpul loviturii de stat eșuate din 1923), dacă ar putea găsi un autor conservator fără legături cu partidul nazist pentru a o semna", spune istoricul.

"Am găsit, de asemenea, o declarație a lui Koerber, precum și o scrisoare pe care a scris-o unui bărbat cu care a fost închis într-un lagăr de concentrare, oferind detalii despre scrierea cărții de către Hitler".

Un alt document redactat de Koerber și datând din 1938 indică faptul că această carte a fost scrisă "la inițiativa și cu participarea activă a lui Adolf Hitler".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră