Astea-s înregistrate, puișor! Un vârstnic a dejucat metoda Accidentul

16 Feb 2019 | scris de M.C.
Astea-s înregistrate, puișor! Un vârstnic a dejucat metoda Accidentul

Un bărbat care s-a dat drept poliţist a încercat să îl înşele pe un bărbat în vârstă din Brăila prin deja cunoscuta metodă Accidentul. Bătrânul a avut prezenţă de spirit, a înregistrat apelul şi l-a dat pe mâna Poliţiei pe răufăcător.

Poliția Română a dat publicității înregistrarea unei convorbiri între victima aleasă de escroci. Victima, domnul Neculae, l-a pus la punct exemplar pe cel ce se dădea drept polițist și încerca să îl păcălească prin metoda ACCIDENTUL.

Este încă un caz clasic de metoda Accidentul. Indivizi fără scrupule vor să îi păcălească pe bătrâni și să le ia banii inventând povești foarte grave despre cei dragi.

Sub presiunea emoțiilor că cineva drag e într-o situație critică, oamenii cedează și le dau zeci de mii de euro unor necunoscuți care le promit că îi ajută să rezolve problema.

Domnul Neculai şi-a dat seama însă că ceva nu este în regulă cu cel care l-a sunat. Şi a înregistrat convorbirea.

“Mare parte din persoanele care comit astfel de infracţiuni sunt încarcerate în penitenciare. O parte din aceștia sunt interpuși ai celor aflați în penitenciare și sunt folosiți drept așa-numitele săgeți pentru a colecta mare parte sumele de bani”, a explicat comisarul Bogdan Petru de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române.

”Oameni buni, 

Ascultați înregistrarea! Este reală și surprinde exact metoda folosită pentru înșelarea persoanelor de bună credință, în general vârstnici.

Lipsește din ea doar momentul în care falsul polițist cere bani pentru ”ajutorul” oferit. N-a mai apucat, pentru că Nea Neculae a intuit ce se întâmpla, și-a contactat fiul să se asigure că este în regulă și apoi l-a muștruluit zdravăn pe impostor.

Tehnica folosită cu Nea Neculae
1) Se dă drept comisar de poliție de la Rutieră din Brăila
2) Cere informații despre membrii familiei: ”Aveți pe cineva care a părăsit România? Pe cine anume? (fiul) În ce țară?” 
3) Încearcă să intre sub pielea victimei: ”Suferiți cu ceva? Sunteți bolnav? Se poate discuta cu dumneavoastră?”
4) Dă lovitura de grație: ”Ne-a sunat Ambasada română din Germania și ne-a comunicat în felul următor. Fiul dumneavoastră, din păcate, a lovit o fetiță de 12 ani, pe trecerea de pietoni. Fetița momentală este foarte gravă internată în spitalul de copii, iar fiul dumneavoastră este reținut la organele de poliție din Germania”. 
5) Odată victima debusolată, devine agresiv în exprimare, pentru amplificarea stării de panică: ”Vorbiți dom’le clar! Nu să taceți mut în telefon și eu să perd timp cu dumneavoastră.”
6) Simulează o discuție cu presupusul avocat al fiului pentru a transmite, subliminal, mesajul că tatăl nu va putea lua legătură cu fiul: ”Nu mai vă aflați la secția de poliție, da? Dânsul o să fie reținut...”

Dacă Nea Neculae nu s-ar fi prins, impostorul urma să îi ceară bani pentru ”salvarea” fiului său de pușcărie.

La fel s-a întâmplat, recent, și cu o femeie de 83 de ani din județul Vâlcea. Ea a fost contactată de un fals procuror, care i-a cerut suma de 10.000 de lei pentru a-i ajuta fiul să scape de închisoare după ce, chipurile, ar fi produs un accident în Italia.

Ea a acționat ”ca la carte”. S-a dus la întâlnirea cu impostorul, dar nu singură, ci însoțită de polițiști. S-a făcut flagrantul în momentul în care bărbatul încasa banii și ... ce să vezi? ... era urmărit național pentru tentativă de omor și înșelăciune. Doi ”ucenici” i-au asigurat spatele, dar degeaba. Au fost și ei săltați de Poliție, la scurt timp”, este postarea în pagina de Facebook a Poliției Române.

Anul trecut, din cele 17 mii de înșelăciuni, aproape 2.000 au fost făcute după metoda Accidentul. Deși oamenii știu că pot fi păcăliți în acest fel, atunci când sună telefonul și află că cineva drag are nevoie de ajutor uită de toate avertismentele.

Potrivit polițiștilor, primul lucru care trebuie făcut atunci când suntem anunțați că o persoană apropiată a fost implicată într-un accident și are nevoie de bani este să sunăm imediat la persoana respectivă. Şi să anunțăm apoi autoritățile.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră