Este un semnal important! Asociaţia Procurorilor din România susţine legea graţierii

11 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Este un semnal important! Asociaţia Procurorilor din România susţine legea graţierii

Potrivit comunicatului semnat de prof.univ.dr. procurorul Constantin Sima, in cadrul discutiilor cu ministrul Justitiei Florin Iordache, membrii asociatiilor profesionale ale magistratilor s-au exprimat in favoarea unei legi de gratiere a pedespelor. Pozitia reprezentantilor magistratilor vine in contradictie cu informatiile lansate in spatiul public de anumite institutii de forta, care au sustinut pana recent ca magistratii nu isi doresc o lege a gratierii, potrivit luju.ro. In acelasi comunicat APR precizeaza ca asociatiile profesionale ale magistratilor si-au exprimat acordul cu privire la constituirea unui grup de lucru care sa analizeze legile privind organizarea justitiei dar si Codul de procedura penala si Codul de procedura civila.

Redăm integral comunicatul Asociaţiei Procurorilor din România:

„Azi, 10 ianuarie 2017, Ministrul Justiției, domnul Florin Iordache, a invitat asociațiile profesionale ale magistraților la o întâlnire de lucru. Mai exact, ministrul justiției a dorit să cunoască problemele pe care asociațiile profesionale le consideră prioritare la acest început de mandat.


Au participat judecător Andreea Ciucă, Vicepreședintele Asociației Magistraților din România, Judecător Mariana Croitoru și judecător Mădălina Afrăsie, membri în  Consiliul Director al Asociației Magistraților din România, judecător Dana Gârbovan, Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, procuror Constantin Sima,  Președintele Asociației Procurorilor din România.
Fiecare participant și-a exprimat opinia cu privire la problemele foarte importante cu care se confruntă azi magistrații.


Astfel, s-a convenit să fie examinate cu atenție erorile în aplicarea legii salariale și să fie îndreptate în conformitate cu decizia Curții Constituționale nr. 794 din 15 decembrie 2016. Asociațiile profesionale au fost de acord cu constituirea unui grup de lucru care să revadă legile privind organizarea justiției dar și Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă.  În privința răspunderii magistratului s-a convenit să fie analizate dispozițiile legale în vigoare în raport cu prevederile legislației europene în domeniu.


Toate opiniile exprimate au fost în favoarea unei legi a grațierii pedepselor, dar opiniile au fost împărțite în privința necesității unei legi a amnistiei. Asociația Procurorilor din România și-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptării unei legi de grațiere pentru unele infracțiuni și amnistie pentru  alte infracțiuni, cu condiția ca infracțiunile în cauză să fie de o gravitate mică sau
moderată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră