INTERLOPUL Vitalie Proca, condamnat la închisoare. POVESTEA asasinatului ratat din Vitan

25 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
INTERLOPUL Vitalie Proca, condamnat la închisoare. POVESTEA asasinatului ratat din Vitan

Potrivit procurorilor, Vitalie Proca a fost angajat în anul 2012 de frații Bogdan și Răzvan Mararu să-l asasineze pe liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Dumitru Mironescu.

Astfel, pe 26 noiembrie 2012, cu sprijinul unui complice, Ion Druță, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din București, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăilă, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul își parca autoturismul. Observând că Răzvan Mircea Isăilă nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism și, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcția tânărului. Vitalie Proca a fugit de la fața locului, iar Răzvan Mircea Isăilă a fost transportat de urgență la spital, unde medicii au reușit să-i salveze viața.

Procurorii susțin că frații Bogdan și Răzvan Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2012, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinței acestuia din Piatra Neamț. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenției anchetatorilor. Frații Mararu i-au dat lui Vitalie Proca bani și un autoturism marca Audi A6, folosit de acesta la comiterea atentatului din cartierul Vitan, i-au oferit elementele necesare pentru identificarea lui Mironescu și, prin intermediari, au ținut permanent contactul cu Vitalie, anterior și ulterior comiterii faptei. După atentat, Vitalie Proca a fugit din România, însă a fost prins în Federația Rusă și încarcerat, după care a fost extrădat în România. Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor, în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunțov.

CINE SUNT FRAȚII MARARU?

Fraţii Mararu au fost implicaţi, de-a lungul anilor, în schimb valutar ilegal, afaceri cu maşini furate şi cămătărie, dar şi într-o serie de atacuri mafiote, unul dintre ei, Gheorghe, pierzându-şi viaţa în 2010, după ce a fost împuşcat în miezul zilei, într-o cafenea din Piatra Neamţ. Răzvan şi Bogdan Mararu, cercetaţi în dosarul privind atacul armat din cartierul Vitan pentru că l-ar fi plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru Mironescu, şi fratele lor, Gheorghe, zis Gheroghiţă, s-au "remarcat" în special în judeţul Neamţ, prin scandalurile şi atacurile mafiote în care au fost implicaţi.

Potrivit presei locale, familia Mararu şi-a început ascensiunea cu schimbul valutar efectuat în faţa unui magazin din centrul oraşului Piatra Neamţ. Apoi, ar fi trecut la traficul de maşini, iar ulterior s-a reprofilat pe cămătărie şi afaceri imobiliare. De asemenea, a fost implicată în incendieri, bătăi şi atacuri mafiote, "şicanele" dintre familia Mararu şi Dumitru "Puiu" Mironescu, un alt interlop din zonă, fiind cunoscute pe plan local.

"Până în anul 2005, Mironescu Ioan Dumitru a fost unul din apropiaţii şi colaboratorii numitului Mararu Gheorghe Catalin, acesta din urmă dând bani cu camătă la nivelul judeţului Neamţ. Urmare unor neînţelegeri, relaţia dintre aceştia s-a răcit. În perioada care a urmat, cei doi au început să se învinovăţească reciproc pentru diverse infracţiuni comise împotriva membrilor fiecăreia dintre tabere, considerându-le acte de răzbunare ale adversarilor", au arătat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în referatul cu propunere de arestare a lui Mironescu, sub acuzaţia că a comandat asasinarea lui Bogdan Mararu, în ianuarie.

CUM A FOST ASASINAT GHEORGHE MARARU

Gheorghe Mararu a fost asasinat, în 14 noiembrie 2010, într-o cafenea din Piatra Neamţ. Cristian Chilat, zis Falău, l-a împuşcat de patru ori pe interlop, iar pe fratele acestuia, Bogdan, de două ori. În aprilie 2012, Falău a fost condamnat definitiv la 19 ani de închisoare pentru omor calificat, tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi trebuie, potrivit Mediafax. "Despre această faptă există suspiciunea că a fost comandată de către Mironescu Ioan Dumitru, persoană care este cercetată pentru complicitate la omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor", arătau procurorii, în referatul cu propunere de arestare a lui Mironescu.

CINE ESTE ASASINUL PLĂTIT VITALIE PROCA

Cetăţeanul moldovean Vitalie Proca, acuzat că în noiembrie 2012 a împuşcat un tânăr pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, după ce l-a confundat cu Puiu Mironescu, a fost extrădat în țara noastră în noiembrie 2013. Proca a fost prins în 6 februarie, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie de Tribunalul Bucureşti. Acesta era căutat şi de Scotland Yard, pentru o tentativă de omor asupra bancherului rus German Gorbunțov pe care l-a împușcat, de șase ori, la Londra, cu o armă semiautomată. În 11 iunie, Interpol Moscova anunţa Poliţia Română că a fost admisă solicitarea de extrădare în România a lui Vitalie Proca.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră