Apariţia Luminii Învierii la Mormântul Sfânt, inexplicabilă. Care este ritualul

15 Apr 2017
Apariţia Luminii Învierii la Mormântul Sfânt, inexplicabilă. Care este ritualul

Lumina Învierii e cea mai veche minune a creştinătăţii, după Înviere. Ea apare în fiecare an de Paştele ortodox, în Sâmbăta Mare, de nicăieri şi fără nicio explicaţie exterioară.

Biserica Sfântului Mormânt sau Biserica Învierii a fost ridicată pe locul unde se bănuieşte că ar fi fost îngropat Iisus după răstignire.În centrul Bisericii, sub cel mai mare dom, se găseşte Sfântul Mormânt, folosit de toate cele trei biserici - ortodoxă, coptă şi catolică, relatează TVR.

În Sâmbata Mare, la ora 7:00 dimineaţa, se pecetluieşte Sfântul Mormânt. Înainte, se sting toate lumânările şi candelele şi se controlează să nu fie înăuntru nimic care să se aprindă, iar pe uşa capelei Sfântului Mormânt se aşează două panglici mari care se pecetluiesc cu ceară.

Dimineaţa, se adună mii de oameni din toată lumea - călugari, credincioși simpli, ambasadori - unii poartă în mâini mănunchiuri de 33 de lumânări, anii Mântuitorului, alţii doar una sau trei. Toate sunt stinse.

În jurul orei 12:00, patriarhul grec vine în procesiune la biserică împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean şi episcopul copţilor. Se înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt și se cântă imnuri. În altarul bisericii, patriarhul se dezbracă de omofor, sacos şi de mitră şi rămâne numai în stihar alb, cu epitrahil, mânecuțe şi brâu, apoi este condus de doi diaconi în fața Sfântului Mormânt, citeşte rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini.

Înainte de săvârşirea minunii, patriarhul este examinat de autorităţile israeliene pentru a se arăta că nu poartă asupra sa mijloace tehnice de aprindere a focului.

Patriarhul rupe peceţile de pe uşa Sântului Mormânt şi intră în prima încăpere, numită Capela Îngerului, însoţit de un arab musulman. Ceara de la cele patru sigilii se adună într-o cupă de argint şi se duce la altar, unde se păstrează până la Paştele viitor.

Patriarhul intră apoi în a doua încăpere, îngenunchează în faţa Sfântului Mormânt şi se roagă, împreună cu toată lumea din biserică.

După 15-20 de minute,  o lumină puternică ca o scânteie de fulger coboră în zigzag prin cupola mare a Bisericii, devine un glob de lumină care se sfarâmă în bucăţi, coboară pe lespedea Mormântului şi aprinde vata presărată deasupra.

Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de o flacără galben-verzuie care, timp de câteva minute, nu arde, apoi o pune în două cupe de aur cu găuri şi iese în Capela Îngerului, unde aprinde două măninchiuri de câte 33 de lumânari, în prezenţa musulmanului.

Cupele aprinse sunt preluate, pe două ferestre mici, de doi diaconi ortodocşi. Ei duc o cupă la Sfântul Altar, iar a doua la Biserica Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Patriarhie.

Apoi, patriarhul iese în faţa Sfântului Mormânt cu două făclii aprinse şi strigă de trei ori: "Veniţi de luaţi Lumină! "

Minunea continuă. Când patriarhul iese din Sfântul Mormânt, se aprind singure cele şase candele ale ortodocşilor de deasupra, o parte de lumânări din sfeşnice şi candelele din Altarul Bisericii Mari, sub privirile uimite ale tuturor.

Potrivit mărturiilor pelerinilor, Focul Sfânt cu care se ating nu le arde părul sau faţa. Abia după câteva minute, flacăra arde în mod normal. Iau Sfânta Lumină de la patriarh romano-catolicii, armenii şi copţii, o duc în altarele lor şi o păstrează tot anul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră