Zeci de aleși, acuzați de CONFLICT DE INTERESE. Mihăiță Calimente și-a angajat fiul la biroul parlamentar, William Brânză și Relu Fenechiu și-au pus frații consilieri

14 Oct 2015
Zeci de aleși, acuzați de CONFLICT DE INTERESE. Mihăiță Calimente și-a angajat fiul la biroul parlamentar, William Brânză și Relu Fenechiu și-au pus frații consilieri
Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul a 32 de actuali sau foşti parlamentari, respectiv 14 actuali şi 17 foşti deputaţi, precum şi un senator. 

Potrivit unui comunicat al ANI, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese a fost constatată la actualii deputaţi Mihăiţă Calimente, Bogdan Ciucă, Gheorghe Firczak, Iulian Iancu, Miron Ignat, George Ionescu, Atilla Bela Laszlo Kelemen, Ion Mocioalcă, Iuliu Nosa, Laurenţiu Nistor, Daniel Oajdea, Neculai Răţoi, Ion Stan şi Mădălin Voicu, la senatorul Cătălin Croitoru şi la foştii deputaţi Amet Aledin, Ana Gheorghe, Ştefan-Vasile Beres, William Brînză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călian, Viorel Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Braşoan Leşe, Corneliu Olar, Sorin Ştefan Zamfirescu, Dan Radu Zătreanu. 

Dintre aceştia, în cazul a trei foşti deputaţi şi al unui senator, Agenţia a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, ca urmare a angajării de către aceştia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare. 

Valoarea totală a contractelor încheiate cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese este de peste un milion de lei (aproximativ 240.000 de euro). 

Lista parlamentarilor certați cu legea:

Fostul deputat Aledin Amet (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier la biroul său parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 1.143 de lei. 

Fostul deputat Gheorghe Ana (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat cumnata în funcţia de şef cabinet în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 9.691 de lei. 

Fostul deputat Ştefan-Vasile Bereş (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat sora în funcţia de consilier şi pe fiul său în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 37.646 lei, iar fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.203 lei. 

Fostul deputat William Brînză (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 23.393 de lei. 

Fostul deputat Viorel Vasile Buda (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 19.517 lei. 

Fostul deputat Sorin Gheorghe Buta (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 29.139 de lei. 

Deputatul Mihăiţă Calimente (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 33.258 de lei. 

Fostul deputat Petru Călian (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 61.512 lei. 

Fostul deputat Viorel Cărare (conflict de interese administrativ şi penal) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat cumnatul şi soţia în cadrul propriului birou parlamentar. Soţia sa a beneficiat, în baza contractelor civile încheiate, de venituri salariale în cuantum total de 31.933 de lei, iar cumnatul său a beneficiat, în baza contractului individual de muncă, de venituri salariale în cuantum total de 12.768 de lei. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, întrucât fostul parlamentar şi-a angajat soţia în cadrul propriului birou parlamentar, motiv pentru care aceasta a obţinut, în baza unuia dintre contractele civile încheiate, venituri salariale în cuantum de 9.508 de lei. 

Deputatul Bogdan Ciucă (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat sora în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, sora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 40.956 de lei. 

Fostul deputat Radu Eugeniu Coclici (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat mama în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, mama sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 32.576 de lei. 

Cătălin Croitoru, fost deputat şi actual senator (conflict de interese administrativ şi penal), este acuzat că în perioada exercitării mandatului de deputat a încheiat două contracte civile prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier juridic şi nora în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 55.038 de lei, iar nora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 37.399 de lei. În plus, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese ca urmare a angajării de către Cătălin Croitoru a rudelor sale în cadrul propriului birou parlamentar. 

Fostul deputat Relu Fenechiu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 4.051 de lei. 

Deputatul Gheorghe Firczak (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 62.580 de lei. 

Fostul deputat Gheorghe Gabor (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat fiul şi soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul a obţinut venituri salariale în cuantum total de 19.265 de lei, iar soţia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 21.911 lei. 

Fostul deputat Mircia Giurgiu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de şofer în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 de lei. 

Fostul deputat Pavel Horj (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.515 lei. 

Deputatul Iulian Iancu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de subinginer în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 23.460 de lei. 

Deputatul Miron Ignat (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat cumnata în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, cumnata sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.899 de lei. 

Deputatul George Ionescu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.991 de lei. 

Deputatul Kelemen Atilla Bela Laszlo (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 27.248 de lei. 

Fostul deputat Doru Braşoan Leşe (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fratele în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fratele său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 92.443 de lei. 

Deputatul Ion Mocioalcă (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 892 de lei. 

Deputatul Iuliu Nosa (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil şi un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 35.971 de lei, la care se adaugă indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care a primit-o timp de un an, începând cu data de 20 martie 2012. 

Deputatul Laurenţiu Nistor (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, două contracte civile prin care şi-a angajat fiica şi ginerele în funcţia de expert în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 34.171 de lei, iar ginerele a obţinut venituri salariale în cuantum total de 45.771 de lei. 

Deputatul Daniel Oajdea (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat soţia în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, soţia sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 32.970 de lei. 

Fostul deputat Corneliu Olar (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de referent în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 29.139 de lei. 

Deputatul Neculai Răţoi (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat nepotul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nepotul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 26.336 de lei. 

Deputatul Ion Stan (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 6.594 de lei. 

Deputatul Mădălin Voicu (conflict de interese administrativ) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat nora în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, nora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 3.302 lei. 

Fostul deputat Sorin Ştefan Zamfirescu (conflict de interese administrativ şi penal) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, trei contracte civile prin care şi-a angajat fiul în funcţiile de şofer, referent şi, respectiv, consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractelor civile încheiate, fiul său a obţinut venituri salariale în cuantum total de 28.893 de lei. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese ca urmare a încheierii de către Zamfirescu a contractului civil prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier. 

Fostul deputat Dan Radu Zătreanu (conflict de interese administrativ şi penal) este acuzat că a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care şi-a angajat fiica în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 3.249 de lei. 

În plus, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese ca urmare a angajării de către Zătreanu, în cadrul propriului birou parlamentar, a fiicei sale. 

ANI precizează că, în perioada 2011 - 2015, au fost constatate alte 22 de cazuri de membri ai Parlamentului care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală şi administrativă: în ceea ce priveşte conflictele de interese de natură penală, în urma sesizării PÎCCJ şi trimiterea acestora în judecată, instanţa a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei şi interzicerea unor drepturi în 17 cazuri (dintre care 9 sentinţe irevocabile); referitor la conflictele de interese administrative, în 15 cazuri instanţa a confirmat prin decizii definitive şi irevocabile constatările ANI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră