Săptămână cu trei zile de lucru pentru angajaţii de peste 40 de ani

10 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Săptămână cu trei zile de lucru pentru angajaţii de peste 40 de ani

În urma testelor, specialiștii de la Universitatea din Melbourne, s-a ajuns la concluzia că, timp de 25 de ore pe săptămână, funcția cognitivă a fost îmbunătățită prin muncă, dar, odată ce acest prag a fost depășit, orele petrecute la birou au avut un impact negativ asupra capacităților cognitive.

Cercetătorii australieni susţin că persoanele de peste 40 de ani ar trebui să aibă slujbe part-time care să le stimuleze creierul, evitând totodată stresul şi oboseala acumulată după multe ore de lucru.

Studiul a plecat de la ideea că multe ţări iau în calcul creşterea vârstei de pensionare, iar pentru asta ar trebui gândite moduri şi perioade diferite de muncă.

În acest fel, angajatorii ar putea beneficia de potenţialul maxim al fiecărei grupe de vârstă.

Tara în care săptămâna de lucru s-a scurtat la 4 zile

Gambia, o țară din vestul Africii, a redus săptămâna de lucru de la cinci la patru zile, fără a scădea însă numărul orelor de muncă. Astfel, angajații din sectorul public se duc la serviciu de la 8.00 la 18.00, pentru a putea sta vinerea acasă.

În 2008, o încercare asemănătoare a avut loc în statul american Utah, când cei 17.000 de oficiali ai guvernului au vrut să lucreze câte 10 ore pe zi, pentru a reduce costurile. Experimentul s-a dovedit a fi un eșec și săptămâna de lucru de cinci zile a revenit în 2011.

Săptămâna cu patru zile lucrătoare este populară și în Olanda, unde unul din trei angajați lucrează în regim part-time sau 40 de ore în patru zile.

Și parlamentarii români au propus mai puține zile de muncă

O propunere legislativă inedită a fost pusă în dezbatere şi la Camera Deputaţilor, în martie, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii.

Inițiatorii propuneau ca angajaţii şi angajatorii care doresc ca timpul de lucru să fie de 10 ore pe zi să aibă săptămâna de lucru de doar patru zile.

"După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În care poate să meargă la munte sau la mare ori să facă un grătar cu prietenii. Deci ar creşte vânzările şi profitul în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului", se arată în expunerea de motive.

Proiectul, care a fost respins de Senat, a fost înregistrat în dezbatere publică la Camera Deputaţilor şi a fost trimis pentru raport în comisiile de specialitate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră