Amenzi drastice pentru părinţii care nu anunţă autorităţile despre activităţile artistice ale copiiilor

13 Mai 2015
Amenzi drastice pentru părinţii care nu anunţă autorităţile despre activităţile artistice ale copiiilor
Părinţii ai căror copii urmează să câştige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte sau alte activităţi asemănătoare trebuie să anunţe acest lucru la serviciul public de asistenţă socială, în caz contrar riscând amenzi de până la 5.000 de lei, scrie avocatnet.ro.

Prevederile referitoare la prestarea de către copii a activităţilor remunerate sunt incluse în Hotărârea Guvernului nr. 75/2015, publicată în Monitorul Oficial din 13 februarie. Actul normativ stabileşte că prevederile referitoare la amenzi se aplică după 90 de zile de la intrarea in vigoare a acestuia, respectiv din data de 14 mai.

Conform noilor dispoziţii, părinţii sunt obligaţi, înainte de începerea activităţii copiilor, să informeze serviciul public de asistenţă socială că aceştia vor câştiga bani din filme, reclame sau piese de teatru (printre altele), dacă nu vor să fie amendaţi.

Concret, acest lucru se face prin depunerea unei note de informare, însoţită de următoarele  documente:
  • copia certificatului de naştere/actului de identitate al copilului (după caz);
  • copii ale actelor de identitate ale părinţilor;
  • copia actului de identitate al însoţitorului (dacă este cazul);
  • certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care să se ateste dacă minorul este apt pentru a desfăşura activitatea în cauză;
  • avizul psihologic prin care să se precizeze dacă particularităţile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcţie de vârstă şi gradul de înţelegere, şi este de acord cu participarea la activitate, precum şi recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă;
  • avizul medicului sportiv (pentru copiii care participă la activităţi sportive de performanţă), plus recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă;
  • adeverinţă din partea unităţii de învăţământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului şcolar).

  • De asemenea, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activităţii copilului, părinţii trebuie să transmită serviciului public de asistenţă socială o copie certificată "conform cu originalul" a contractului încheiat cu organizatorul.

    De mâine, cei care nu vor informa serviciul public de asistenţă socială înainte de începerea activităţii copilului sau care nu vor transmite copia certificată a contractului vor risca să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. 

    Alte stiri din Actualitate

    Ultima oră