Atenție! Amendă 800 de euro dacă circulați fără vignetă în Slovenia

11 Iul 2015
Atenție! Amendă 800 de euro dacă circulați fără vignetă în Slovenia
Clubul Auto German ADAC recomandă turiștilor germani care își petrec concediul în afara țării că amenzile pentru absența vignetei pot aduce amenzi consistente. 

“În Uniunea Europeană sunt nouă țări care au adoptat o taxă de autostradă în funcție de distanța parcursă: Franța, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Croația, Polonia, Portugalia și Spania”, avertizează ADAC, citat de nachrichten.de.

Sistemul este utilizat și de țări europene din afara UE: Bosnia, Macedonia, Norvegia, Serbia, Turcia și Belarus.

Unele țări au adoptat o taxă specială pentru traversarea de poduri, pasuri sau tunele: Austria, Elveția (non-UE), Italia, Franța, Danemarca și Suedia.

În alte țări, pentru traficul pe autostradă și drumuri naționale este obligatorie procurarea unei vignete: Bulgaria, Austria, România, Elveția (non-UE), Slovacia, Slovenia, Cehia și Ungaria.

„Cine nu își cumpără o vignetă sau nu o lipsește corespunzător pe parbrizul mașinii riscă amenzi drastice. În Slovenia, amenda poate ajunge chiar și la 800 de euro. În topul amenzilor urmează Elveția (190 de euro), Cehia (185) și Austria (120 de euro)“, mai scrie sursa citată.

ADAC recomandă șoferilor să cumpere o vignetă imediat ce intră în România, ea fiind printre cele mai ieftine din Europa: 3 euro pentru șapte zile și 7 euro pentru 30 de zile. Cât privește taxa de pod, șoferii o pot întâlni în România la traversarea Dunării la Giurgiu și Vidin, unde vor trebui să achite 6 euro, dar și la Calafat și Vadu Oii, unde taxa este de 2.50 euro (11 lei). (I.D)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră