Alocaţiile pentru copiii nerezidenți ai românilor care lucrează în Austria, reduse

06 Ian 2019
Alocaţiile pentru copiii nerezidenți ai românilor care lucrează în Austria, reduse

Decizia autorităţilor de la Viena de indexare a alocaţiilor în funcţie de statul de rezidenţă al copiilor a intrat în vigoare la începutul acestui an, iar oficialii de la Bucureşti spun că măsura nu reflectă principiile egalităţii şi nediscriminării.

Decizia privind reducerea alocaţiilor plătite de statul austriac cetăţenilor UE ai căror copii se află în statele de origine a fost adoptată de Parlamentul de la Viena la 24 octombrie 2018 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2019.

Ministerul Afacerilor Externe şi Guvernul României au afirmat, sâmbătă, că au luat notă "cu îngrijorare" de intrarea în vigoare, în Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului şi afirmă că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european şi legislaţiei Uniunii Europene.

"Trebuie precizat că domeniul de aplicare al noii legi îl reprezintă alocaţiile şi deducerile fiscale pentru copiii nerezidenţi ai persoanelor care lucrează în Austria, măsura neafectând copiii care locuiesc în acest stat. Considerăm că o astfel de decizie contravine principiilor care se află la baza proiectului european şi legislaţiei Uniunii, prin crearea unei situaţii de discriminare în ceea ce priveşte cetăţenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc contribuţii în Austria", afirmă MAE într-un comunicat remis presei.

MAE precizează că autorităţile române vor continua demersurile pe lângă Comisia Europeană şi vor face apel la toate instrumentele disponibile, conform legislaţiei UE.

Potrivit MAE, statul român susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate.

"Cetăţenii români care lucrează în Austria plătesc aceleaşi taxe ca cetăţenii acestui stat şi trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceştia din perspectiva drepturilor corelative. Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni", mai spun reprezentanţii MAE.

Potrivit aceleiaşi surse, Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede dreptul lucrătorilor europeni de a se stabili şi lucra în orice alt stat membru decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca cetăţenii acesteia, fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie.

"România a fost primul stat membru care a atras atenţia asupra problemelor implicate de măsurile legislative austriece vizând introducerea mecanismului de indexare a alocaţiilor pentru copii. În acest sens, au fost întreprinse demersuri politico-diplomatice la toate nivelurile, atât pe componenta bilaterală, cât şi în discuţiile cu oficialii europeni. În toate aceste demersuri, România a subliniat, în mod constant, necesitatea menţinerii prevalenţei principiului egalităţii cetăţenilor UE, caracterul fundamental al dreptului la liberă circulaţie şi necesitatea respectării imperativului beneficiilor similare la contribuţii egale la nivelul tuturor statelor membre. Subiectul se află, în continuare, pe agenda de discuţii cu reprezentanţii celorlalte state membre, în special Austria şi ţările cu interese similare României, precum şi cu instituţiile UE, în special Comisia Europeană. MAE va continua să sublinieze în discuţiile la nivel bilateral şi european caracterul neechitabil şi contrar valorilor UE al recentei legi austriece", afirmă aceeaşi sursă.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că tratează cu prioritate situaţia celor afectaţi de reducerea alocaţiilor plătite cetăţenilor Uniunii Europene care lucrează în Austria şi ai căror copii se află în statele de origine.

Într-un comunicat de presă se precizează că legea nu îi afectează doar pe români, iar problema trebuie abordată la nivel european.

În acest sens, în cadrul reuniunilor pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le va organiza în timpul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, pe agenda discuţiilor se va afla şi decizia autorităţilor de la Viena.

Românii au aceleaşi obligaţii ca şi cetăţenii din statele unde muncesc şi merită să aibă aceleaşi drepturi, spune şi ministrul Natalia-Elena Intotero.

UPDATE

Guvernul României evaluează posibilitatea de a se adresa Curţii Europene de Justiţie, în cazul intrării în vigoare, în Austria, a legislaţiei privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din acest stat membru în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

El a calificat această măsură drept "discriminare".

"E un caz clar de discriminare, de ce? Pentru că românii care muncesc în Austria plătesc impozitele şi taxele ca orice muncitor sau om încadrat în muncă din Austria, indiferent de naţionalitate. Deci ei contribuie la bugetul statului. Din acest punct de vedere evaluăm acum în prezent posibilitatea, dacă nu vor exista posibilităţi de a reduce această discriminare, să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă şi probabil că nu vom fi singuri", a punctat Meleşcanu.

Ministrul a afirmat că, din estimări, alocaţiile copiilor afectaţi de măsură ar scădea la jumătate.

"Din calculele făcute de noi, probabil pentru copiii care sunt în România, ai căror părinţi lucrează în Austria, va fi o scădere de 50% a acestor subvenţii. Din punctul nostru de vedere este clar o discriminare, pentru că suntem toţi cetăţeni europeni şi, potrivit tratatului de funcţionare a Uniunii Europene, nu se admit niciun fel de discriminări, inclusiv în domeniul social, şi în al doilea rând pentru că noi suntem cei care pierdem mai mult, întrucât calculul se face în funcţie de nivelul de trai din fiecare ţară", a evidenţiat ministrul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră