Alertă! Un nou DROG de mare risc a pătruns în România. Se numește KHAT, provine din Africa și este vândut ca fiind ceai verde

15 Iun 2015
Alertă! Un nou DROG de mare risc a pătruns în România. Se numește KHAT, provine din Africa și este vândut ca fiind ceai verde
Polițiștii constănțeni au confiscat circa 50 de kilograme de frunze uscate de khat, un drog de mare risc ce conține cathinonă. Drogurile provin din Africa și urmau să fie distribuite, prin România, în Uniunea Europeană.
 
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au informat, duminică, printr-un comunicat, că drogurile au fost expediate prin poșta internațională, din diferite țări din Africa către persoane din România.
 
"Unul dintre coletele interceptate de oamenii legii conținea 7 kilograme de frunze uscate de khat și fusese expediat din Etiopia, iar celălalt — 40 de kilograme cu același produs, fiind livrat din Nigeria", se arată în comunicatul IPJ.
 
Produsul, pătruns relativ recent pe piața de consum europeană a drogurilor, conține cathinonă, o substanță considerată drog de mare risc.
 
Conform rezultatelor primelor investigații ale polițiștilor, primul colet cu droguri trebuia să ajungă în sudul Italiei — Sicilia, iar cel de al doilea la Londra — Anglia.
 
"În vederea ajungerii fără riscuri a drogurilor la destinația finală, traficanții au ales ruta ocolitoare prin țara noastră, folosindu-se de români de condiție precară, aflați la muncă în țările vest-europene. Intermediarii români au acceptat să ofere adresele rudelor de acasă, după ce au fost convinși de traficanți de faptul că vor primi frunze de ceai verde", mai spun anchetatorii.

Consumul de khat duce la grave probleme de sănătate –  tulburări mentale și digestive. Cel mai mare consum de khat din Europa se înregistrează în Marea Britanie. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră