ALERTĂ NASA! Un asteroid MASIV abia descoperit trece foarte aproape de Terra. Anunţul făcut de astronomi (VIDEO)

30 Oct 2015
ALERTĂ NASA! Un asteroid MASIV abia descoperit trece foarte aproape de Terra. Anunţul făcut de astronomi (VIDEO)
Un asteroid masiv, descoperit de cercetători abia la începutul acestei luni, va trece sâmbătă la mică distanţă pe lângă Terra, conform unui comunicat al NASA. Pentru a nu stârni panică în rândul oamenilor, Agenția Spațială Americană spune că roca spațială va treace în condiţii de siguranţă pe lângă Pământ şi urmează o orbită care nu îi face imprevizibilă deplasarea.
 
Asteroidul 2015 TB145, al cărui diametru a fost estimat la peste 400 de metri, va trece pe lângă planeta noastră cu viteza de 35 de kilometri pe secundă, la sfârşitul după-amiezei de Halloween, 31 octombrie,  în jurul orei 17.00 GMT, scrie space.com.
 
Roca spațială se va apropia până la aproximativ 480.000 de kilometri de Terra, iar astronomii speră să obțină imagini şi să efectueze tot felul de măsurători în timpul apropierii asteroidului, această posibilitate reprezentând o raritate pentru oamenii de ştiinţă, care, de obicei, se bazează pe roboţi de la bordul unor sonde spaţiale pentru a colecta informaţii despre astfel de corpuri cereşti.
 
"Această trecere a asteroidului prin vecinătatea noastră reprezintă o oportunitate extraordinară de a-i studia proprietățile fizice", spune NASA. 
 
În plus, acest eveniment ar putea să îi ajute pe ingineri să dezvolte tehnici de monitorizare şi măsuri de contracarare a asteroizilor care ar putea să se afle pe o traiectorie de coliziune cu Terra.

Dacă ar fi fost pe o traiectorie incidentă cu Pământul, un asteroid de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul "fenomen Tunguska", care a culcat la pământ aproximativ 2.070 km pătrați de pădure în Siberia, în 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri în diametru — adică doar 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.
 
Ce sunt asteroizii
 
Asteroizii sunt corpuri ale Sistemului Solar care orbitează în jurul Soarelui şi au dimensiuni cuprinse între 10 metri și 1000 kilometri, până în prezent fiind descoperite 700 000 de astfel de corpuri, reunite în Catalogul cu asteroizi. 
 
Peste 12 000 dintre aceștia intersectează sau se apropie de orbita Pământului şi sunt numiţi generic "asteroizi geointersectori". 
 
Din cauza posibilelor apropieri de Pământ, asteroizii geointersectori reprezintă un subiect de studiu științific deopotrivă prin prisma pericolului potențial ce îl reprezintă pentru civilizația noastră, cât și prin prisma importanței pe care o pot prezenta pentru dezvoltarea industriilor spațiale și a programelor de zbor interplanetar pentru sondele cu echipaj uman.
 
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră