Adrian Năstase despre Fidel Castro: „Am avut şansa de a-l asculta, pe viu, pe comandantul şef“

26 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
Adrian Năstase despre Fidel Castro: „Am avut şansa de a-l asculta, pe viu, pe comandantul şef“

„A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos și a marcat puternic destinul țării sale și pe cel al Americii Latine. În ultimii zece ani doar a supraviețuit. Înconjurat de mituri, de suferință, de speranțe. A fost martorul unui proces de tranziție și al victoriei împotriva hegemoniei americane. Victorie parțială pentru că victoria însăși va permite americanilor cucerirea 'pașnică' a fostului adversar. (...) A dispărut, cu el, generația marilor revoluționari latino-americani, ale căror discursuri aminteau de injustiție și hegemonie la nivel internațional, de distribuirea inegală a resurselor, de puterea marilor companii multinaționale. Unele din țările lor au fost 'domesticite' de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus sărăcie și abuzuri interne", a detaliat Năstase într-o postare pe blog.

Fostul premier a afirmat că l-a ascultat "pe viu", în 1992, pe Fidel Castro.

Am avut sansa de a-l asculta, pe viu, pe „comandantul sef”, la Rio de Janeiro, in 1992, la Conferinta Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Mediu. A fost probabil cea mai importanta reuniune consacrata dezvoltarii durabile din secolul 20, fiind adoptate, atunci, documente importante – Cartea Terrei, Agenda 21, Declaratia privind padurile sau cea referitoare la desertificare. Fidel Castro a tinut acolo unul din celebrele sale discursuri – vreo patru ore, cred – imbracat in cunoscuta sa uniforma militara. Am revazut, pe YouTube, un fragment din acel discurs si l-am revazut, in sala, pe George Bush, ascultand discursul marelui sau rival ideologic.

A disparut, cu el, generatia marilor revolutionari latino-americani, ale caror discursuri aminteau de injustitie si hegemonie la nivel international, de distribuirea inegala a resurselor, de puterea marilor companii multinationale. Unele din tarile lor au fost „domesticite” de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus saracie si abuzuri interne.

In urma cu doua zile, la dezbaterea de la Fundatia Titulescu, a participat si ambasadoarea Cubei, care vorbea despre speranta unei relatii bilaterale relansate. Ne intrebam acum care va fi noul destin al Cubei, dupa moartea marelui sau lider? Se va intoarce oare, in timp, Cuba la vremurile de dinainte de 1959?“, a scris Adrian Năstase- 

Fidel Castro Ruz, președintele Cubei (1976-2008), a murit în noaptea de 25 noiembrie, la ora 22.29, potrivit unui anunț făcut de fratele său, actualul președinte, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. Fidel Castro Ruz s-a născut la 13 august 1926, la Biran, provincia Oriente.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră