Admiterea în avocatură 2016. LISTA candidaţilor trecuţi de verificarea dosarelor a fost făcută publică

06 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Admiterea în avocatură 2016. LISTA candidaţilor  trecuţi de verificarea dosarelor a fost făcută publică

 Candidații și-au putut depune cererile de înscriere la examenul de primire în profesia de avocat în perioada 19 iulie - 17 august, iar UNBR a publicat luni lista celor care au trecut cu bine de verificarea dosarelor. Aceasta este inclusă în Decizia nr. 160/2016, ce poate fi găsită aici. Pentru dobândirea titlului de avocat stagiar, au fost validați 3.487 de candidați, în timp ce 160 de persoane care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii au fost, de asemenea, validate. În rest, 28 de persoane trebuie să-și completeze dosarele cu actele lipsă cel târziu până mâine, la ora 15:00, pentru a putea susține examenul, potrivit avocatnet.ro. 

Important! Cererea de înscriere la examen trebuia să fie însoțită de o declarație din care să rezulte că, în cazul în care va fi declarat admis, candidatul înţelege că nu poate să se înscrie în alt barou decât cel la care a depus cererea de înscriere la examen. Concret, dosarul de înscriere la examen trebuia să fie format dintr-o cerere de înscriere și din mai multe acte, după cum urmează:

certificatul de naştere, în copie certificată pentru conformitate;
actul de identitate, în copie;
diploma de licenţă în copie legalizată (în cazul în care diploma de licenţă a fost obţinută după anul 1995, se depunea şi copia legalizată a foii matricole eliberată de facultatea absolvită);
dovada de plată a taxei de înscriere la examen, în original;
certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând şi o evaluare psihiatrică;
certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care să ateste cauzele încetării calităţii de avocat ori, dacă este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire în profesie.
Important! În Hotărârea UNBR nr. 97/2016 este precizat faptul că, „exclusiv pentru candidaţii care au susţinut examenul de licenţă în anul universitar 2016 şi numai dacă unităţile de învăţământ absolvite de aceştia nu au emis diplomele de licenţă, se admite depunerea adeverinţei de absolvire a examenului de licenţă, eliberată de unitatea de învăţământ, în locul diplomei de licenţă (...); în acest caz, nu se cere ca adeverinţa de absolvire să fie însoţită de foaia matricolă”.

Taxa de înscriere este de 1.000 de lei

Candidații din acest an trebuie să știe că, pentru sesiunea din luna curentă, taxa de examen este de 1.000 de lei. Aceasta trebuie să fie achitată în contul INPPA din București - RO56RNCB0082044172480001, deschis la B.C.R., Sucursala Unirea, Bucureşti, cu menţiunea „Taxă examen primire în profesie ca avocat stagiar, sesiunea septembrie 2016”, respectiv „Taxă examen primire în profesie ca avocat definitiv, sesiunea septembrie 2016”, se arată în Hotărârea UNBR nr. 97/2016.

De asemenea, în Hotărârea nr. 99/2016 privind privind taxa de înscriere la examenul de primire în profesie, sesiunea septembrie 2016, se stabilește faptul că totalul de 1.000 de lei este repartizat astfel:

400 lei pentru baroul la care se efectuează operaţiunile aferente înscrierii la examen, prin activităţi de secretariat, specifice şi prin acte şi operaţiuni de verificare a actelor ce însoţesc cererea de înscrie re la examen;

diferenţa de 600 lei se repartizează între centrele INPPA şi INPPA Central Bucureşti, după cum urmează:

70% la centrele de examen ale INPPA, care vor suporta costurile organizării şi desfăşurării examenului;

30% la INPPA Central Bucureşti pentru suportarea costurilor organizării şi desfăşurării activităţilor şi operaţiunilor de examen la nivel naţional.

Atenție! Taxa de înscriere la examen se restituie candidaţilor care nu s-au prezentat la susţinerea examenului din motive obiective, justificate cu acte doveditoare, precum şi candidaţilor retraşi anterior afişării listelor cu rezultatele verificării îndeplinirii condiţiilor de participare la examen. Mai multe informaţii găsiţi pe www.avocatnet.ro

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră