Palatul Cotroceni neagă: autorităţile române nu au angajat firma Black Cube!

13 Apr 2016 | scris de Mara Răducanu
Palatul Cotroceni neagă: autorităţile române nu au angajat firma Black Cube!

Astăzi, potrivit unor surse judiciare, unul dintre cei doi spioni a fost adus la Poliţia Capitalei. Acesta asistă la percheziţiile informatice făcute asupra gadget-urilor pe care le avea la el. Într-o declarație acordată publicației The Times of Israel, firma Black Cube a salutat decizia justiției și a subliniat că activitățile sale în România au fost efectuate cu permisiunea autorităților de la București.  „Nu există niciun dubiu că Black Cube a acționat în România în concordanță cu legea, cu autorizația și permisiunea de la cel mai înalt nivel. Vom lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce acasă pe Ron(Ron Weiner) și David (David Gelcowicz)".  Curtea de Apel București (CAB) a decis, marți, să reducă la 20 de zile durata arestării preventive în cazul celor doi angajați ai firmei israeliene Black Cube, Weiner Ron și Geclowicz David, inculpați în dosarul de hărțuire a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

 

Weiner şi Geclowicz au fost preluaţi de o dubă şi transportaţi înapoi în arestul Poliţiei Capitalei. La audieri, Ron Weiner și David Geclowicz au recunoscut violarea căsuțelor de mail și telefoanele nocturne date apropiaților Laurei Kovesi. Procurorii susţin că Weiner Ron si Geclowicz David au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informaţii din conturi de email. Anchetatorii susţin că Ron Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operațiunii, în timp ce David Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta ar fi fost monitorizată pe parcursul lunii martie, timp în care au spart trei dintre conturile de email ale apropiaților şefei DNA.

Ron Wiener si David Geclowicz au ajuns astăzi la Curtea de Apel cu o escorta impresionantă. Cei doi au încercat sa convinga instanta sa ii elibereze pentru ca, spun ei, au colaborat cu DIICOT si ar fi marturisit ca au fost trimisi in Romania pentru a face investigatii si pentru a sparge casute de e-mail ale unor apropiati ai Laurei Codruta Kovesi. Anchetatorii spun ca unul dintre ei ar fi recurs la telefoane, prin care ar fi incercat sa transmita mesaje de intimidare la adresa sefei DNA. Apararea a propus ca acestia sa fie cercetati sub control judiciar, deoarece s-au aratat dispusi sa colaboreze si sa le spuna anchetatorilor informatii despre implicarea in aceasta poveste de spionaj a firmei Black Cube, pastorita de fosti agenti Mossad, potrivit ştirilor Pro tv.

Ce a declarat Alexandru Morărescu, avocatul israelienilor

În acelaşi timp, Alexandru Morărescu, avocatul lui DAVID GECLOWICZ, unul dintre israelienii acuzați că au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi, a declarat în exclusivitate pentru Q Magazine că arestarea clientului său nu a fost făcută legal. Iată, mai jos, principalele declarații ale avocatului Alexandru Morărescu, aşa cum sunt ele prezentate de Q Magazine:

"În acest moment, probele administrate nu au calitatea necesară pentru a duce la condamnare, dar pot naște, într-o măsură rezonabilă, suspiciuni de vinovăţie. Actele materiale reținute de Parchet în sarcina lui David Geclowicz puteau fi săvârșite din orice colţ al lumii, cu același efect. M-a rugat să îi aduc câteva cărţi, în limba engleză, ca de exemplu Harry Potter- "Chamber of Secrets" sau "Philosopher's stone". I le-am cumpărat şi înmânat sâmbătă, când am regăsit același tânăr slăbuţ, speriat şi care la fiecare 5 minute mă întreba dacă mama lui este bine şi când vine să îl vadă. Ar fi nerezonabil ca tânărul pe care eu l-am văzut în arest să fie prezentat judecătorului marți, la Curtea de Apel, înconjurat de 100 de mascați cu armamentul în poziție de tragere. Aş spune că nerezonabil şi stupid".

Weiner Ron şi Geclowicz David, reţinuţi de procurorii DIICOT

Weiner Ron şi Geclowicz David au fost reţinuţi pe data de 3 aprilie de procurorii DIICOT, ei fiind arestaţi în aceeaşi zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

De ce sunt acuzaţi cei doi israelieni

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră