Staţiile de metrou, unele lăcaşuri de cult şi săli sportive vor avea adăposturi de protecţie civilă

16 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Staţiile de metrou, unele lăcaşuri de cult şi săli sportive vor avea adăposturi de protecţie civilă

Potrivit hotărârii de guvern, stațiile de metrou sunt acum menționate expres în categoria construcțiilor la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă. Acest aspect nu era clar prevăzut în actualele reglementări, motiv pentru care nu toate stațiile de metrou construite după intrarea în vigoare a HG nr. 560/2005 au fost realizate cu adăposturi de protecție civilă, ceea ce a dus la imposibilitatea valorificării acestor spații subterane din punct de vedere al protecției civile și la necesitatea elaborării unei noi hotărâri a Guvernului, în temeiul art. 45 alin. (4) din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă, republicată.

Noul act normativ specifică suprafețele necesare pentru fiecare categorie de clădiri noi care trebuie prevăzute cu adăposturi de protecție civilă și introduce categorii noi de clădiri cu subsol la care amenajarea adăposturilor de protecție civilă este obligatorie, între care, lăcașurile de cult și spațiile de cazare aferente cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp și amenajările sportive închise cu un număr maxim de 400 de locuri pe scaune, indiferent de aria desfășurată. Nu pot fi amenajate adăposturi de protecție civilă în extinderile de clădiri cu destinație pentru cultură clasificate, potrivit legii, ca monumente istorice.

În plus, Guvernul a eliminat obligativitatea amenajării unor astfel de spații pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafață mai mică de 600 mp, din cauza costurilor mari pe care le implică proiectarea, executarea și dotarea lor în condiții optime de construcție și juste din punct de vedere al costurilor. În luarea acestei decizii s-a ținut cont de faptul că o suprafață mai mică de 600 mp implică clădiri mici utilizate în special de întreprinderile mici și mijlocii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră