Academia Română: Diminuarea numărului de ore la gimnaziu, un pericol

08 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Academia Română: Diminuarea numărului de ore la gimnaziu, un pericol

"Istoria cu deosebire oferă o perspectivă largă asupra realităţii, situată în orizontul devenirii, şi asigură, astfel, cadrul de integrare şi capacitatea de a răspunde provocărilor prezentului.

Limba şi literatura română dezvoltă capacitatea de înţelegere a noţiunilor, conceptelor, fenomenelor, dar şi sensibilitatea, bunul gust, receptarea estetică. Şi, desigur, atât de necesara capacitate de exprimare corectă şi de structurare a unui discurs cu sens.

Latina consolidează cunoştinţele de gramatică, de logică, furnizează terminologia pentru majoritatea ştiinţelor exacte şi, nu în ultimul rând, este purtătoarea unor valori care au stat la baza construirii civilizaţiei europene moderne şi contemporane", precizează Academia Română într-un punct de vedere postat pe site-ul instituţiei.

Academicienii mai spun că Planul-cadru propus pentru gimnaziu compromite eforturile a generaţii de intelectuali responsabili şi pun sub semnul pericolului însăşi identitatea noastră. De asemenea, ei avertizează că instituirea unei ore de studiu pe săptămână la anumite materii periclitează instruirea solidă şi educaţia.

Ei cer ministrului Educaţiei elaborarea atentă a unor programe echilibrate, astfel încât învăţământul gimnazial să-şi atingă scopul, şi anume să formeze cultura generală a elevilor.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră