Abstinenţa sexuală a elevelor, cel mai fierbinte punct din noua lege a educaţiei

16 Iun 2015
Abstinenţa sexuală a elevelor, cel mai fierbinte punct din noua lege a educaţiei
 Nici nu au început bine dezbaterile legate de proiectul noii legi a Educaţiei, că mai multe ONG-uri au avut reacţii legate de ce ar putea include noua programă.

Astfel, proiectul ar putea avea ore de educaţie sanitară, unde elevii să aibă acces la informaţii legate de procreere, contracepţie, viaţă sexuală, igienă.

19 ONG-uri au trimis o scrisoare miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, prin care le cer demintarilor explicaţii legate de aceste ore de educaţie sanitară. ONG-urile susţin că în şcoli ar trebui promovată abstinenţa sexuală, mai ales la fete.

În replică, Tinetertul Social Democrat a răspuns, printr-un comunicat de presă că 'cere programe de educaţie sexuală serioase pentru tineri', iar Mihai Sturzu, liderul Tineretului Social Democrat, afirma că "tentativa de a le interzice tinerilor să facă sex este ineficientă".

Scrisoarea ONG-urilor

În urmă cu o săptămână, la scurt timp după aflarea informaţiei legate de cursurile de sănătate, pe care programa le-ar putea include în viitor, 19 ONG-uri au scris miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii:

„Domnilor miniștri, ca părinţi și lideri civici suntem primii care susținem și promovam sănătatea copiilor – inclusiv pe cea sexuală, reproductiva și psihică - în conformitate cu cele mai recente descoperiri din medicina și științe.Potrivit acestor date, tinerii, în special fetele, ar trebui să-şi întârzie debutul sexual până la căsătorie, în primul rând din motive medicale[2],[3].

Acesta este un adevăr de necontestat și imposibil de nealterat prin lozincile despre libertatea și permisivitatea sexuală care sunt folosite astăzi din plin.

Biologia spune clar: calea cea mai sigură de a evita bolile cu transmitere sexuală, avortul precum și suferința emoționala de pe urma acestora, este abstinența până la căsătorie”, arată ONG-urile în scrisoarea lor.

Reacţia TSD

Primii care au reacţionat la cererea ONG-urilor au fost tinerii social – democraţi.

Astfel, Tineretul Social Democrat (TSD) dezavuează poziţia consilierului Ministrului Educaţiei, Romeo-Nicu Mosoiu, până de curând lider al Asociaţiei 'Parinti pentru Ora de Religie', care promovează abstinenţa sexuală a tinerilor, ca soluţie pentru probleme ca aceea a mamelor minore. TSD considera că un stat laic, contemporan, nu îşi poate asuma astfel de deziderate. Acestea risca, mai degrabă, să creeze o ruptură intre stat şi sistemul de învăţământ, pe de o parte, şi beneficiarii acestuia, tinerii, pe de alta", susţin tinerii social-democraţi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră