A decedat Mohamed Al-Fayed. Proprietarul lanțului de magazine Harrods și tatăl iubitului Prinţesei Diana avea 94 de ani

02 Sep 2023
A decedat Mohamed Al-Fayed. Proprietarul lanțului de magazine Harrods și tatăl iubitului Prinţesei Diana avea 94 de ani

Mohamed Al Fayed, fostul patron al Harrods, al cărui fiu Dodi a murit într-un accident de mașină alături de Diana, prințesa de Wales, a murit la vârsta de 94 de ani. Născut în Egipt, acesta a construit un imperiu de afaceri în Orientul Mijlociu înainte de a se muta în Marea Britanie în anii 1970, anunță BBC.

Cu toate acestea, nu și-a îndeplinit niciodată ambiția de a obține un pașaport pentru țara sa adoptivă. Și-a petrecut ultimii ani de viață punând la îndoială circumstanțele care au înconjurat moartea lui Dodi și a Dianei.

Viața magnatului de culoare Mohamed Al Fayed
În ultimul deceniu, Al Fayed a rămas în mare parte departe de lumina reflectoarelor în ultimul deceniu, locuind în conacul său din Surrey împreună cu soția sa Heini. Într-o declarație publicată vineri, familia sa a spus: "Doamna Mohamed Al Fayed, copiii și nepoții ei doresc să confirme că iubitul ei soț, tatăl și bunicul lor, Mohamed, a încetat din viață în mod pașnic, din cauza bătrâneții, miercuri, 30 august 2023. "S-a bucurat de o pensie lungă și împlinită, înconjurat de cei dragi lui".

Clubul de fotbal Fulham, pe care domnul Al Fayed l-a deținut timp de mulți ani, a declarat că a fost "incredibil de întristat să afle" de moartea sa.

"Îi datorăm lui Mohamed o datorie de recunoștință pentru ceea ce a făcut pentru clubul nostru, iar gândurile noastre se îndreaptă acum către familia și prietenii săi în aceste momente sumbre", a precizat clubul într-un comunicat. Succesorul său la club, Shahid Khan, și-a exprimat condoleanțele într-un omagiu pe site-ul clubului.

"Povestea lui Fulham nu poate fi spusă fără un capitol despre impactul pozitiv al domnului Al Fayed ca președinte", a spus el. "Moștenirea sa va fi ținută minte pentru promovarea noastră în Premier League, o finală de Europa League și momentele de magie ale jucătorilor și ale echipelor deopotrivă".

Jurnalistul Piers Morgan l-a descris pe Al Fayed ca fiind un "extraordinar tur de forță al unui om care nu a trecut niciodată peste moartea fiului său iubit Dodi în accidentul în care a murit și Diana", adăugând că era un "personaj imperfect și complex", dar că îl plăcea.

Domnul Al Fayed a trecut de la vânzarea de băuturi carbogazoase pe străzile din Alexandria, orașul său natal din Egipt, la un nume mare în afaceri, cu toate contactele potrivite. A făcut o pauză după ce a cunoscut-o pe prima sa soție, Samira Khashoggi, sora milionarului saudit Adnan Khashoggi, traficant de arme, care l-a angajat în afacerea sa de importuri din Arabia Saudită.

Acest rol l-a ajutat să își creeze noi legături în Egipt și, deși căsătoria a durat puțin mai mult de doi ani, domnul Al Fayed a continuat să își lanseze propria afacere de transport maritim. În 1966, a devenit consilier al unuia dintre cei mai bogați oameni din lume, sultanul din Brunei.

S-a mutat în Marea Britanie în 1974 și, cinci ani mai târziu, a cumpărat hotelul Ritz din Paris împreună cu fratele său Ali pentru 20 de milioane de lire sterline. În 1985, au preluat Harrods pentru 615 milioane de lire sterline, în urma unui război de licitație acerb cu conglomeratul minier Lonrho Group.

Sub conducerea sa, Fulham FC a urcat din liga a treia în Premier League.

A donat cu generozitate unor organizații de caritate, printre care Great Ormond Street Hospital și, ca tată a cinci copii, a manifestat un interes deosebit pentru ajutorarea copiilor defavorizați sau bolnavi. El a înființat Fundația caritabilă Al Fayed în 1987 pentru a îmbunătăți viața tinerilor săraci, traumatizați și foarte bolnavi.

De la hotelul său Ritz din Paris au plecat fiul său Dodi, producător de film, și partenera sa de atunci, Diana, Prințesa de Wales, înainte de accidentul de mașină care i-a ucis pe amândoi în 1997. Domnul Al Fayed nu și-a revenit niciodată din șocul accidentului, devenind obsedat de speculațiile din jurul morții. În cadrul anchetei din februarie 2008, el a declarat, printre altele, că morțile au avut loc la ordinul prințului Philip și cu complicitatea MI6. Acestea au fost considerate o "teorie a conspirației" de către medicul legist și au fost respinse de către juriu.

Domnul Al Fayed a eșuat de două ori în încercarea de a obține cetățenia britanică.

Cu a doua ocazie, în 1995, supărat de respingere, a declarat presei că a plătit doi miniștri conservatori, Neil Hamilton și Tim Smith, pentru a pune întrebări în Camera Comunelor cu privire la interesele sale. Amândoi au părăsit guvernul, iar dl Hamilton, care a negat acuzația, a pierdut, de asemenea, un proces de calomnie împotriva dlui Al Fayed. Un al treilea politician, Jonathan Aitken, care era pe atunci ministru, a demisionat și el după ce domnul Al Fayed a dezvăluit că s-a cazat gratuit la Ritz, la Paris, în același timp cu un grup de traficanți de arme saudiți.

În 2010, dl Al Fayed a vândut Harrods fondului suveran de investiții din Qatar. Aproape jumătate din prețul de achiziție a fost folosit pentru a șterge datoriile companiei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră