Un inginer Google a fost concediat după ce a comparat inteligența artificială cu „un copil de șapte sau opt ani”

29 Iun 2022
Un inginer Google a fost concediat după ce a comparat inteligența artificială cu „un copil de șapte sau opt ani”

Google l-a concediat pe unul dintre inginerii săi care lucrează la inteligența artificială după ce bărbatul a susținut că computerul era capabil să gândească și chiar să aibă sentimente umane, scrie LesEchos.

„LaMDA (Language Model for Dialogue Applications, cu alte cuvinte inteligența artificială, nota editorului) este comparabil cu un copil de 7 sau 8 ani”. Acestea sunt cuvintele lui Blake Lemoine care i-au adus probleme serioase.

Inginerul Google și cercetătorul AI a fost pus în concediu plătit de către firma din Mountain View pentru încălcarea confidențialității după ce a publicat transcrierea conversațiilor sale cu un chatbot generat de inteligență artificială.

„Aș crede că este un copil de șapte sau opt ani care se întâmplă să știe fizică”.


Sentimente „umane”
„Dacă nu aș ști exact ce este, că este un program de calculator pe care l-am construit recent, aș crede că este un copil de șapte sau opt ani care se întâmplă să știe fizică”, a spus Blake Lemoine pentru Washington Post.

El adaugă că computerul ar fi capabil să gândească, chiar să aibă sentimente umane. Ca atare, el ar trebui să fie recunoscut ca angajat al Google (și nu ca proprietate), spune el.

Într-un articol despre LaMDA din Washington Post, purtătorul de cuvânt al Google, Brian Gabriel, s-a opus afirmațiilor lui Lemoine, spunând că nu are nicio dovadă. Oricum, concedierea inginerului scoate la lumină tot secretul care înconjoară lumea AI.

Într-o postare pe site-ul „Medium”, intitulată „Poate fi concediat în curând pentru că au făcut muncă de etică AI”, Blake Lemoine trimite către alți membri ai grupului de etică AI al Google care au fost și ei concediați (...).

WashingtonPost mai precizează că această demitere este și consecința anumitor măsuri „agresive” pe care inginerul le-ar fi luat, precum angajarea unui avocat care să-l reprezinte în fața membrilor Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților cărora le dorea să le expună „activitățile lipsite de etică” ale Google. El a susținut că Google și tehnologia sa practicau discriminarea religioasă.

Nu este prima concediere
Într-o postare pe site-ul „Medium”, intitulată „Poate fi concediat în curând pentru că a făcut munca de etică AI”, Blake Lemoine face legătura cu alți membri ai grupului de etică AI al Google, care au fost de asemenea concediați după ce și-au exprimat îngrijorări, cum ar fi Margaret Mitchell.

Fondatoare și fostă co-lider al echipei de inteligență artificială și etică a Google, a fost concediată în 2021 după ce a denunțat motivele demiterii unuia dintre colegii săi. Conducerea Google a vorbit despre „încălcări ale codului de conduită, politicilor de securitate, care au inclus exfiltrarea documentelor confidențiale sensibile și a datelor private ale altor angajați”.

Originar din Natchitoches, Louisiana, Blake Lemoine (41 de ani) deține un doctorat în informatică la Universitatea Lafayette. Potrivit profilului său, el a intrat în februarie 2015 ca inginer la Google pentru a deveni inginer senior doi ani mai târziu.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră