Planul NASA de a difuza locația Pământului ar putea provoca o invazie extraterestră, spun cercetătorii de la Oxford

18 Apr 2022
Planul NASA de a difuza locația Pământului ar putea provoca o invazie extraterestră, spun cercetătorii de la Oxford

Planul NASA de a transmite locația Pământului în spațiul cosmic ar putea provoca un atac extraterestru, au avertizat oamenii de știință de la Oxford, scrie The Telegraph

Cercetătorii de la agenția spațială americană vor sa difuzeze un mesaj numit „Beacon in the Galaxy” (Far în Galaxie) menit să salute inteligențe extraterestre. Este o formă actualizată a mesajului Arecibo, difuzat în 1974 în același scop.

Performanțele de azi din tehnologia digitală înseamnă că acum mai multe informații pot fi difuzate. Noul mesaj propus include concepte matematice și fizice de bază pentru a stabili un mijloc universal de comunicare, urmate de informații despre compoziția biochimică a vieții de pe Pământ.

Include, de asemenea, locația sistemului solar în raport cu grupurile majore de stele, împreună cu reprezentări digitalizate ale sistemului solar însuși, suprafeței Pământului și bărbați și femei. Mesajul se încheie cu o invitație pentru inteligențe să răspundă.

Dar Anders Sandberg, cercetător senior la Institutul Viitorul Umanității din Oxford (FHI), a avertizat că împărtășirea unor astfel de informații cu o viața inteligentă prezintă un risc care trebuie luat în considerare.

Dr. Sandberg a declarat pentru The Telegraph că, deși șansa ca mesajul să ajungă la o civilizație extraterestră a fost scăzută, „are un impact atât de mare încât trebuie să luam asta destul de în serios”.

El a spus că "giggle factor" („factorul chicotelii”) din jurul căutării de inteligență extraterestră înseamnă că „mulți oameni pur și simplu refuză să ia în serios orice are legătură cu aceasta. Ceea ce este păcat, pentru că acestea sunt lucruri importante.”

În general, a spus dr. Sandberg, atât riscul, cât și beneficiul potențial au fost mici. Având în vedere dificultatea de a traversa întinderi vaste de spațiu interstelar, un mesaj chiar primit de o civilizație foarte avansată ar putea echivala „o simplă carte poștală care spune: „Mi-aș dori să fii aici””.

Mesajul Arecibo este una dintre numeroasele transmisii, inclusiv unele reclame, deja trimise de oameni în spațiu. „Bieții extratereștri s-ar putea să primească deja diverse mesaje din tot felul de motive”, a spus Dr. Sandberg.

O abordare mai bună decât grupurile individuale care lansează misive ad-hoc, a sugerat Dr. Sandberg, ar fi coordonarea umanității ca specie. „Nu suntem grozavi la coordonare, dar cred că este un exercițiu frumos”, a spus el.

Toby Ord, colegul doctorului Sandberg la FHI, a susținut argumente similare în The Precipice, o carte publicată în 2020 în care a analizat riscurile existențiale cu care se confruntă omenirea.

Dr. Ord sugerează că ar putea fi înțelept să avem „discuții publice” înainte de a trimite mesaje extratereștrilor, subliniind că „chiar și SETI pasiv (ascultarea mesajelor lor) ar putea prezenta pericole, deoarece mesajul ar putea fi conceput să ne prindă în capcană.

„Aceste pericole sunt mici, dar prost înțelese și încă nu bine gestionate.”

„Dezavantajul ar putea fi mult mai mare”

În general, a scris dr. Ord, „principala întrebare relevantă este raportul dintre civilizațiile pașnice și cele ostile. Avem foarte puține dovezi despre acest lucru și nu există un consens științific. Având în vedere că dezavantajul ar putea fi mult mai mare decât avantajul, nu mi se pare o situație bună în care să facem pași activi către contact.”

Oamenii de știință de la NASA au propus ca mesajul să fie difuzat de la FAST (China's Five-Hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) și de la Allen Telescope Array al Institutului SETI din nordul Californiei. Nu a fost oferită o dată pentru difuzare.

Oamenii de știință, inclusiv Stephen Hawking, au avertizat în trecut că aceste mesaje ar putea fi riscante. Într-un documentar lansat în 2010, profesorul Hawking a subliniat că, pe Pământ, interacțiunile dintre civilizații la diferite niveluri de progres tehnologic tind să nu funcționeze foarte bine pentru grupul mai puțin avansat.

„Trebuie doar să ne uităm la noi înșine pentru a vedea cum viața inteligentă s-ar putea dezvolta într-un lucru pe care nu ne-am dori să-l întâlnim”, a spus profesorul Hawking, invocând sosirea europenilor în Americi.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră