Pisicile recunosc prenumele stăpânilor lor și ale celorlalte pisici, spune un studiu japonez

22 Mai 2022
Pisicile recunosc prenumele stăpânilor lor și ale celorlalte pisici, spune un studiu japonez

Un nou studiu japonez publicat în revista Nature arată că pisicile cunosc numele altor pisici cu care convientuiesc. Și nu numai, scrie revista Science-et-Vie

Da, pisica ta știe prenumele tău, al celor dragi și al celorlalte animale prezente în casa ta. Incredibil?
Pisicile sunt adesea văzute ca animale distante și deconectate în comparație cu câinii. Dar sub aerul lor de indiferență față de lumea din jurul lor, pisicile vă ascultă cu atenție conversațiile. Până la punctul de a cunoaște prenumele fiecăruia dintre locuitorii casei, oameni și animale de companie, potrivit unui nou studiu japonez publicat în revista Nature.

Pisicile asociază o față cu un nume
Abilitatea de a-și recunoaște prenumele este adesea atribuită câinilor. Dar pisicile ar fi și ele capabile de asta, iar facultățile lor ar merge și mai departe. S-ar putea să-și amintească numele persoanelor care locuiesc cu ele și numele pisicilor cu care sunt obișnuite.

Pentru a dovedi acest lucru, oamenii de știință au efectuat un experiment pe o duzină de pisici domestice. Unele dintre ele locuiesc într-o casă cu alte feline, iar celelalte într-un „bar cu pisici” cu mai multe animale.

Testul a constat în a-i arăta animalului imaginea unei pisici pe care o cunoaște bine. În paralel, vocea înregistrată a proprietarului pronunță numele acestei pisici afișat pe ecran. Apoi au arătat aceeași fotografie, dar difuzând un nume greșit. Oamenii de știință au observat comportamentul felinelor în ambele configurații (nume corect și greșit).

Când numele nu se potrivea cu imaginea, pisicile aveau tendința de a se uita mai mult la ecran, ca și cum ar fi nedumerite de eroare. Această reacție a fost cu atât mai vizibilă la pisicile care locuiesc în case decât la cele care trăiesc într-o „cafenea cu pisici”. Acestea din urmă locuiesc cu multe alte pisici și pot fi mai puțin familiare cu fiecare dintre ele.

Cum își amintește pisica ta numele semenilor săi?
Cercetătorii au repetat experimentul, de data aceasta cu fotografii ale proprietarilor. Din nou, pisicile s-au oprit mai mult pe ecran când numele nu se potrivea cu chipul proprietarului lor. Această tendință era cu atât mai accentuată când pisica locuia de mult timp în gospodărie. Și când acolo locuiau mai mulți oameni.

Oamenii de știință au dedus că un număr mai mare de oameni care trăiesc sub același acoperiș multiplică schimburile sociale și, prin urmare, oportunitățile pentru pisici de a învăța numele altor pisici și ale oamenilor. „Cu alte cuvinte, frecvența și numărul expunerilor la stimuli pot face mai probabilă asocierea nume-față”, rezumă autorii studiului. Acest lucru sugerează că pisicile observă interacțiunile dintre oameni și înregistrează ceea ce aud.

Aceste prime rezultate foarte interesante arată că, la fel ca și câinii, și pisicile ar fi capabile să rețină cuvintele. Și mai ales să le asocieze cu o persoană. Acestea vor trebui completate cu date care includ un număr mai mare de feline. Mai mult, această cercetare nu explică prin ce proces pisicile învață, rețin și recunosc numele congenerelor lor. Studiile viitoare ar putea să răspundă la acest lucru.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră